Jusuf Bulić sa suprugom
FaceBook
Jusuf Bulić sa suprugom

FaceBook

Jusuf Bulić sa suprugom , Foto: FaceBook

Jusuf Jusa Bulić je bio poznati srpski kriminalac, član klana Ljubomira Magaša poznatijeg pod nadimkom Ljuba Zemunac i vlasnik fudbalskog kluba Železnik.

Bulić je kriminalom počeo da se bavi početkom sedamdesetih godina kada je zajedno sa Ljubomirom Magašem i Radetom Ćaldovićem otišao u Italiju. U Italiji je upoznao mnoge beogradske prestupnike poput Željka Ražnatovića, Đorđa Božovića i mnoge druge. Na kraju je postao deo grupe i jedan od najbližih saradnika Ljubomira Magaša.

Počeci

Pre "zvaničnih" početaka bavljenja kriminalom Bulić je imao izlete u takozvani "laki" kriminal o čemu svedoči i do sada neobjavljena anegdota koju je otkrio Mladen Radulović gostujući u emisiji "Na mestu zločina" sa Mašanom Lekićem na TV Prva.

Naime, Jusa se otisnuo u laki kriminal pre nego što je napunio 18 godina. Motiv je bio u neku ruku sportski...
Bulić, koji je tada imao samo 16 godina, sa svojim "kolegama" Ljubom Zemuncem i izvesnim Šiljom rešio je da ode na bokserski meč, gde se za titulu prvaka sveta borio tada već čuveni Muhamed Ali. Trojici mladih prestupnika ovaj cilj se uopšte nije činio nedostižnim, iako se održavao u dalekoj Americi. Jusa se, sa svoja dva druga, uputio u Trst kako bi "zaradili" novac, a plan je bio da direktno iz Italije odlete u Ameriku. Tada su postigli jedan od svetskih džeparoških rekorda. Bili su snažno motivisani, pa su za samo sat-dva ukrali 54 novčanika. Ipak, policija je brzo uhapsila maloletne razbojnike i deportovala ih u Jugoslaviju, a Mumamed Ali ostao je samo san - navodi se.

Ozbiljni kriminal

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom imao je početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole godinu dana kasnije na zahtev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana poternica, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču dana 27. oktobra. 1978. u kafiću „Hautpost“. Na poternici sem Jusinog imena bila su imena i njegovih najbližih saradnika Ljubomira Magaša i Radeta Ćaldovića. Dok se nalazio u bekstvu, uhapšen je u pljački katedrale u Kelnu ali pošto je austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića, Bulić i Ćaldović su izašli iz zatvora u Beču a Bulić je otišao kod Magaša u London. Posle odlaska iz Londona Jusa Bulić se nastanio u Frankfurtu, gde je osamdesetih godina postao sastavni deo klana Ljube Zemunca.

Povratak u Srbiju

Jusuf Bulić je kao dio klana Ljube Zemunca učestvovao u organiziranju reketarenja po Frankfurtu i drugim kriminalnim aktivnostima. Kada je 10. novembra 1986. godine Goran Vuković zvani Majmun ubio Magaša, Bulić se odlučio vratiti u Jugoslaviju. Po dolasku u zemlju Jusa je odlučio da se bavi biznisom. Otkupio je najprije kafanu „Zona Zamfirova“, zatim kockarnicu „Ruski car“ i još nekoliko kasina u Beogradu i unutrašnjosti. Nakon izvjesnog vremena nastanio se sa porodicom u Željezniku, gdje je otkupio sportsku kladionicu, kao i još nekoliko kafića.

Ipak domaćoj javnosti postao je najpoznatiji kada je otkupio FK Železnik Beograd, kojeg je za kratko vrijeme doveo u prvu saveznu ligu omogućivši klubu da igra utakmice protiv velikana kao što su Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

No, njegov sportski biznis nije bio dugog vijeka. Ubijen je 4.marta 1998. godine oko 18.50 sati na Novom Beogradu, ispred kafića „22“ u Ulici Omladinskih brigada. Pored njega ubijeni su njegov tjelohranitelj Nenad Raščanin, i prijatelj Petar Vujačić, takođe sportski funkcioner „Železnika“, a ranjeni su njegov brat Muka Bulić i slučajno zatečeni gost kafića Dragoslav Perić.

Pročitajte: