ustaše
Tanjug
ustaše

Tanjug

ustaše, Foto: Tanjug

 

Grupa od 16 penzionisanih generala hrvatske vojske oštro su kritikovali političke garniture koje su, kako kažu, nasledile Tuđmana na kormilu države i lično ponovo otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju “ustaških zmija”.

Njihovo ponašanje, smatraju generali, je neshvatljivo u, kako kažu, slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj u odnosu prema žrtvama Drugog svetskog rata, posleratnog perioda i komunističkog sistema.

U otvorenom pismu javnosti, povodom presude Visokog prekršajnog suda o upotrebi ustaškog pozdrava “za dom spremni” u pesmi Marka Perkovića Tompsona, generali navode da se u Domovinskome ratu nije pitalo "na čijoj su strani bili naši očevi i dedovi u Drugom svetskom ratu".

Ističu da su Hrvatsku, ponosnu i slobodnu, predali u ruke političara.

- Nismo im predali priče o partizanima i ustašama! Ta smo poglavlja iz naše istorije ostavili iza sebe. A oni su, lično, oni koji su nasledili Tuđmana, na kormilu države, ponovno otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju ''ustaških zmija''. Iza 2000. sistemskom detuđmanizacijom s ciljem dekroatizacije, kompromitovali su tu veliku i plemenitu ideju nacionalnog pomirenja - poručili su generali.

Ističu i da se nakon odluke Visokog prekršajnog suda o ustaškom pozdravu “za dom spremni” , kako kažu, “nikad brže” oglasio Ustavni sud koji je jasno stavio do znanja da je taj pozdrav iz perioda Pavelićeve NDH, ustaški i da nije u skladu sa hrvatskim Ustavom.

- Bilo bi zanimljivo upitati taj Sud, da li je pozdrav ''smrt fašizmu sloboda narodu'', koji, kako navode, u svojoj naravi poziva na ubijanje, protivustavan i da li je “možda sličan ili isti kao fašistički, nacistički, budući da su pod tim pozdravom počinjeni silni zločini nad nevinim ljudima” navodi se u pismu penzionisaniih generala, koje čije delove prenosi hrvatski portal Index.

Traže, kažu, od merodavnih odgovore na egzistencijalna pitanja, a ne političke, birokratske fraze i floskule.

U pismu navode da kosti žrtava i danas počivaju u znanim i neznanim bezdanima, jamama, tenkovskim rovovima…Od Slovenije, Hrvatske, BiH, Vojvodine, Srbije, do Makedonije.

- Posvuda Jazovke, Macelji, Hude Jame, masovne grobnice čak i u centru Zagreba i okolini, pišu generali.

U pismu, koje je medijima poslao Ivan Tolj, ističe se niko nikada nije izvinio za masovne zločine.

Potomci žrtava, navode generali, "još uvek nisu doživeli da čuju reč: Oprostite.

Nisu, kažu, doživeli da se strašni zločini istraže, bez obzira na to ko ih je počinio i bez obzira na to jesu li u pitanju Jasenovac, Macelj, Huda Jama i ostala silna stratišta i gubilišta.

- Bez obzira radilo se tu o crnima ili crvenima, o komunistima ili nacistima ili fašistima, poručili su, između ostalog, penzionisani hrvatski generali.