Frizer
Shutterstock
Frizer

Shutterstock

Frizer, Foto: Shutterstock

Austrija u ponedeljak popušta mere zaključavanja i dozvoljava rad uslužnih delatnosti, ali za odlazak kod frizera ili masera neophodan je negativan test na korona virus, istakao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

- Imali smo dugu fazu zaključavanja, koja je trajala od 2. novembra uz kratke prekide, što je bilo veliko opterećenje za građane i privredu. Međutim, nismo imali alternativu jer smo morali da smanjimo previsoki broj novozaraženih - objasnio je on, prenosi Tanjug.

Zaključavanje je, prema njegovim rečima, delovalo u Austriji i zato je moguće preduzeti veoma obazrive i kontrolisane korake ka otvaranju. Anšober je podvukao da je Austrija uz otvaranje u nekim oblastima pooštrila mere kao što je u režimu ulaska u zemlju, ali i proširenja obaveze nošenja maske tipa FFP2.

Naglašava da je najvažnija mera uvođenje testova za pristup uslužnim delatnostima.

- Tim testovima otkrivamo asimptomatično obolele i možemo da ih izolujemo. U decembru smo počeli sa dobrovoljnim masovnim testiranjem, kojem se odazvalo 20 do 30 odsto građana. Uspeli smo da otkrijemo na hiljade zaraženih. Ali na testiranje su išle pretežno osobe koje se inače paze. Sada, uvođenjem testa za pristup nekoj usluzi, obuhvatićemo veći deo stanovništva - objasnio je Anšober.

Ukazao je da se kreće sa testiranjem za korišćenje usluga frizera, masera, kozmetičara, ali će u nekom kasnijem koraku, kada bude došlo do otvaranja gastronomije, pozorišta, to biti uvedeno i za te oblasti.

Anšober je dodao da rezultati testova ne smeju biti stariji od 48 časova, pa je sada, kazao je u šali, veliki izazov kombinovati termin za šišanje i testiranje, pošto su termini kod frizera već rasprodati za više nedelja unapred.

Ministarka privrede Margarete Šrambek ukazala je da je za postepeno otvaranje privrede neophodna i sveobuhvatna strategija testiranja. Navela je da neka preduzeća već nude testiranja svojim zaposlelnima. Država, kako je dodala, finansijski će pomoći firmama koje sprovode testiranje svojih radnika.

- Za svaki test koje sprovede preduzeće će dobijati po 10 evra. Ta nadoknada troškova važi za sve firme koje imaju sedište u Austriji - objasnila je Šrambek i dodala da će ova vrsta pomoći države moći da se zatraži naknadno, a obračunavaće se kvartalno.

Pročitajte još: