Zagreb
Youtube/Printscreen
Zagreb

Youtube/Printscreen

Zagreb, Foto: Youtube/Printscreen

 

Hrvatska javnost ostala je u šoku kada se pojavila lista 604 osobe kojima su hrvatski predsednici diskrecionim pravom od 1991. do danas  dodelili povlaštene penzije. Na spisku tako osim hrvatskih generala i obaveštajaca ima i sekretarica, pa čak i političara.

Cela priča dospela je u javnost kada je objavljeno da je sadašnja predsednica Kolinda Grabar Kitarović penzionisla vojnog sveštenika Juraja Jezerinca i monsinjora Jakova Mamića i dodelila im povlaštene penzije. Cela priča dospela je u javnost tek kada je poverenik za informacije naredio hrvatskom penzionom zavvodu da smesta dostavi podatke o povlaštenim penzijama koje su bile proglaše za tajnu.

Prosječna bruto mirovina je 6313 kuna ( oko 848 evra), a mjesečno za sve njih odlazi 2,3 milijuna kuna (3,09 miliona evra). Na tom popisu nisu osobe koje su u međuvremenu preminule niti oni koji rade ili imaju povoljnija primanja, pa su povlaštenu penziju zamrznuli. Na primer,  Branimir Glavaš je saborski zastupnik, pa on nije na popisu,penzionisani general Damir Krstičević danas je ministar obrane. Ali povlaštenu penziju na primer koristi, Ante Gotovina, koji danas uzgaja tune, a ona iznosi 8629 kuna bruto.