Split
screenshoot/Youtube
Split

screenshoot/Youtube

Split, Foto: screenshoot/Youtube

Policija je sada proširila istragu protiv osumnjičenih zbog sumnje da su iznuđivali novac od ljudi, otimali ih, pretili im i fizički ih napadali.

PROČITAJ JOŠ:

Sumnja se da su dva muškarca, od jula 2018. godine do 6. marta 2019, na području Splita i Kaštela, okupili ostale okrivljene kako bi pretili ljudima da će njih ili njihove bližnje povrediti i ubiti ako im ne daju određenu imovinu.

Napravili su pakleni plan i prvo odabrali ljude od kojih žele da iznude imovinu.

Prvu žrtvu su početkom avgusta 2018. pozvali u stan i tamo joj pretili pištoljem. Muškarcu su gurnuli pištolj u usta i udarili je u potiljak. S ruke su mu skinuli zlatnu narukvicu, uzeli mu telefon, torbicu s ličnim dokumentima i ključeve automobila, a iz torbice su mu uzeli 2.000 kuna.

Udarali su ga po glavi i nogama, a potom ga u kupatilu polevali hladnom i vrelom vodom govoreći mu da je jednom od njih dužan 80.000 evra. Tražili su da odmah isplati 30.000 evra i da na nekog od njih prepiše dva automobila.

Pošto je muškarac rekao da im ništa ne duguje, nastavili su da ga udaraju nogama i rukama uz pretnju da će ga ubiti. U strahu da ne budu otkriveni, žrtvu su odvezli na drugu lokaciju, dok je jedan ostao u stanu da počisti tragove krvi.

PREPORUČUJEMO:

Na drugoj lokaciji su žrtvi pokazali šaht u koji će ga zatvoriti dok ime ne prepiše novac i automobile. Muškarca su autom odvezli do jednog kafića gde je on od prijatelja preuzeo 20.000 kuna i predao im novac. Maltretirali su ga još neko vreme i zatvorili u kuću jednog člana bande. Kada su trojica članova bande pobegla, žrtva je iskoristila nepažnju svog čuvara i pobegla kroz prozor.

Drugoj žrtvi, čiji se sin nalazio u bekstvu zbog pokušaja ubistva, pretili su da će ga ubiti, kao i članove njegove porodice, ako im do sutra ne plati 5.000 evra.

Žrtva je zbog straha predala novac. Nekoliko dana kasnije od iste žrtve su ponovo zatražili da im plati još 5.000 evra. Žrtva je opet platila. Desetak dana kasnije opet su zatražili da im plati 10.000 evra, a žrtva je opet učinila kako su tražili. Nakon toga su početkom januara istom čoveku pretili smrću, a zatim su 27. januara prema parkiranom automobilu koji koristi žrtvin sin ispalili više hitaca.

Primerima nema kraja. Jednog muškarca su udarili bokserom u glavu zbog čega je pao na pod, nakon čega su ga još udarali. Drugom prilikom, isti muškarac je odbio da plati 30.000 evra, pa su počeki da ga biju i naložili mu da pozajmi novac od prijatelja.

Pošto nije uspeo, zatražili da im iste večeri donese sav novac koji ima kod kuće i da im do kraja meseca preda 2000 evra i sve tako dok im ne isplati 30.000 evra. Muškarac je razbojnicima ostavio 1000 evra.

Osim toga, 2018. godine jedan od napadača je na sam Božić pokušao da ubije čoveka. Dok je žrtva ležala u bolnici, zatražili su da im plati 10.000 evra.

Pozajmio je novac, pa im ga je predao u bolnici. Posle izlaska iz bolnice, žrtvi su u automobil ispalili više hitaca, a zatim su mu zapretili da se makne od jednog čoveka za kojeg su sumnjali da je naručio njihova ubistva.