ISPRAVKA: Orić ne skuplja vojsku za klanje Srba, već je promovisao svoju knjigu

Srpskainfo/Alo/N.S. | vesti 2018-07-11 22:05:17 2018-07-11 22:05:17

Naser Orić je u Zenici govorio na promociji knjige, a to je u medijima predstavljeno kao putovanje na kojem je "sakupljao vojsku za novo klanje Srba".

Profimedia

Naser Orić je 10. jula ove godine u Zenici održao govor na promociji knjige “Život prije i poslije Srebrenice”, autorice Esnefe Smajlović Muhić. Orićev govor trajao je 27 minuta. Veći deo govora, uistinu, nije imao mnogo veze sa knjigom i u dobroj meri je bio politički intoniran.

Orićev govor neosporno je sadržao agresivne tonove, ali u njemu nije bilo pomena ni o kakvom “klanju Srba”, niti bi se govor na promociji knjige mogao opisati kao “sakupljanje vojske”.

O tome da su negde zabeležene “mase oduševljenih” takođe nije bilo reči. Evo šta je zapravo bila izjava koja je inspirisala ove naslove, čiji je veći dio citat srpskog pesnika Matije Bećkovića (11:11 minuta na snimku): Priče o novom ratu, citiranje Matije Bećkovića i političke konotacije celog govora svakako su bile nepotrebne na promociji jedne knjige, ali ne menjaju činjenicu da se radilo upravo o tome - govoru na promociji knjige, kakav god da je taj govor bio. Na njemu niko nije regrutovan za “Orićevu vojsku”, niti se tako nešto čak i pokušava dokazati u ovim člancima.

Tvrdnju koja govori da “Orić putuje i skuplja vojsku za novo klanje Srba”, Raskrinkavanje.ba je ocenilo kao lažnu vest, a naslov je ocenjen kao klikbejt.

 

Expand player
Pogledajte više