Albanija navijači EP
Profimedia
Albanija navijači EP

Profimedia

Albanija navijači EP, Foto: Profimedia

Reč je o rutnoj karti Admirality Chartsa broj 5146, urađenoj u izuzetno velikoj razmeri od 1:5.000.000, a koja je izdata u februaru 2015, i još je u upotrebi. Karte ovako velikog razmera inače, služe za generalno planiranje ruta kojima se brodovi kreću na velikim udaljenostima između polazne i odredišne luke, prvenstveno na prekookeanskim putovanjima.

Pročitajte još:

 

Rutne karte pored ostalog, sadrže i udaljenosti među glavnim lukama na određenom velikom plovidbenom području, ucrtane preovlađujuće morske struje, granice kretanja plutajućeg leda, ružu vetrova, kao i preovlađujuće okeanografske i meteorolške karakteristike nekog plovnog područja tokom određenih perioda godine.

- Na nautičkoj karti "Routening Chart Mediterranean and Black seas" No. 5416, luka Bar je ucrtana u području države Albanije. Verovatno greška nije namerna, ali svakako nije lepo da stoji tako ucrtano već mnogo godina, a da niko na to ne reaguje - kazao je jedan crnogorski pomorac - navigacioni oficir na stranom kontejnerskom brodu, a koji ovih dana plovi Mediteranom i koji je u zbirci karata na komandnom mostu tog broda, našao i spornu kartu.

 

- Nismo bili upoznati sa time jer inače ne koristimo karte razmjera 1:5.000.000. Odmah ćemo poslati zahtev za ispravku Hidrografskoj službi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske", rekli su u ZHO.

Inače, sporna rutna karta i dalje se može kupiti preko sajta Hidrografske službe UK, po ceni od 21,95 dolara.

Komentari (3)

Istina

05.12.2018 13:20

Hahahaha......hahaha, Milo pusta zmaja, hahahahaha

Сараџогла

06.12.2018 07:17

Gde je zlo tu je englez!Gde je rat tu je započeo englez!Gde je laž to je delo engleza! ... Ružni,podmukli a državu im polako otimaju naseljavanjem indusa,muslimana,crnaca i stanovnika evro država!GRADONAČELNIK LONDONA JE PAKISTANSKI MUSLIMAN KAN!Od svog naroda engleskog Toni Bler je tužen jer je u Irak odveo vojnike u smrt pod lažnom borbom da Sadam Husein ima bojne otrove što nije bilo tačno.Toni Bler je autor bombardovanja srba.Nagovorio je Hilari Klinton jer Bil to nije hteo.

Rile

06.12.2018 08:18

Kada su englezi u pitanju ništa nije slučajno. Eto šta se i crnogorcima sprema.