BOJKO BORISOV DONEO HITNU ODLUKU Opasnost je prevelika!

Bugarska odlučila da reaguje.

Bojko Borisov
Bojko Borisov, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bugarska je poslala žandarmeriju na svoju kopnenu i pomorsku granicu sa Turskom pošto je premijer Borisov ukazao na "realnu opasnost" od migrantskog pritiska. Bojko Borisov ukazao je na opasnost posle pretnje Ankare da više neće sprečavati migrante koji hoće da krenu ka EU.

- Sa onim što se događa, opasnost je sada realna, ljudi beže od raketa - rekao je Borisov u Sofiji i objavio da je rano jutros poslao pojačanja na granicu.

Bugarski specijalac
Bugarski specijalac, Foto: Youtube/Printscreen

Turska na svojoj teritoriji ima oko 3,6 miliona Sirijaca koji su pobegli od rata, i strahuje od dolaska novih izbeglica posle eskalacije sukoba između turskih snaga i snaga sirijskih vlasti u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib.

Jedan visoki turski zvaničnik rekao je danas za Frans pres da Ankara neće više sprečavati one koji pokušavaju da pređu njenu granicu i krenu ka Evropi, posle pogibije najmanje 33 turskih vojnika u Idlibu, u vazdušnim napadima koje pripisuje sirijskom režimu.

migranti, bosanska otoka
Foto: Printscreen Youtube

Bugarska ima kopnenu granicu od 259 kilometara sa Turskom. Ona je članica EU ali nije u šengenskom prostoru slobodnog kretanja.

Turska i EU su u martu 2016. godine zaključili sporazum o migrantima kojim je drastično smanjen broj prelazaka ka Evropi. Turska je i ranije više puta pretila da će "otvoriti vrata" ka Evropi kandidatima za azil, što su posmatrači videli kao način da izvrši pritisak na Brisel.

EU je danas pozvala Tursku da se drži svojih obaveza prema sklopljenom dogovoru o migrantima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi