Bakir Izetbegović
AP/Darko Vojinović
Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

Bakir Izetbegović, Foto: AP/Darko Vojinović

*Izetbegović je optužio Dodika za krizu

*Dodika krivi što BiH nije u NATO i EU

*Izetbegović tvrdi da Dodik brani interese Srbije na štetu BiH

"Namerno nisam rekao SNSD, nego predsednik SNSD, jer je upravo Milorad Dodik odgovoran za krizu u koju sada postupno tonemo, ali i za uporne opstrukcije i zastoje koji koče oporavak i napredak BiH već deceniju. Da nije bilo destruktivne politike Milorada Dodika ova zemlja bi do sada bila članica NATO saveza i EU, njena ekonomija i životni standard građana bi se merio sa ekonomijom zapadnih, a ne istočnih suseda", rekao je Izetbegović na sednici SDA, prenosi Klix.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njegovim rečima, teško je pregovarati, sarađivati, praviti kompromise sa političarem koji se ponaša iracionalno, koji je spreman da radi na vlastitu štetu i štetu svog naroda i države.

"Njegovom voljom, koju je materijalizovao kroz odluke Narodne skupštine RS, zaustavljen je napredak BiH na NATO putu. Taj postupak je protivustavan, samim tim i antidejtonski. On je i protivzakonit, jer direktno krši Član 84. Zakona o odbrani", smatra Izetbegović.

Kako je ocenio, nepristajanje na tu vrstu diktata, odnosno imenovanje kadra SNSD za mandatara Saveta ministara pod tim uslovima iskorišćeno je da bi se kriza prenela i na sve ostalo.

Milorad Dodik

Tanjug/Amel Emrić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Amel Emrić

"Zaustavljeno je formiranje strukture, i time funkcionisanje zakonodavne vlasti na državnom nivou. BiH nije poslala svoju delegaciju u Savet Evrope. U zastoju je evropski put BiH. Na čekanju je niz odluka bez kojih neće moći da se povuku sredstva stranih banaka za izgradnju infrastrukture širom BiH", naveo je Izetbegović.

Izetbegović je kazao i da treba pozvati i HDZ da prestane sa opstrukcijom formiranja nove Federalne vlade i postavljanjem nemogućih uslova.

"Ljubić i Čović snose direktnu krivicu za propast dogovora i sadašnje stanje. Predsednik HDZ je u prethodnom mandatu, protivno rezoluciji PS BiH i konvenciji UN o pravu zemalja članica pristupu otvorenom moru, stao na stranu Hrvatske i omogućio početak izgradnje Pelješkog mosta koji zatvara izlaz BiH na otvoreno more. U ovom mandatu je to nastavio da čini predsednik SNSD-a, pozivajući se na vitalni entitetski interes", rekao je on.

Kako je rekao, Čović i Dodik imaju sličan odnos prema Srbiji, odnosno kako kaže, "brane interese i stavove istočnog suseda na štetu BiH".

"Najnoviji korak u tom smeru je optužba Milorada Dodika da su ''Bošnjački predstavnici odbacili solidan predlog Srbije za demarkaciju granice''. Srbija nikada nije dostavila zvaničan predlog izmene granice, sa čime uslovljava demarkaciju. U igri su bili usmeni predlozi koji su bili na štetu BiH i koji su izbegavali angažovanje mešovitih ekspertnih komisija. Ja to naravno nisam mogao prihvatiti", rekao je Izetbegović.

BONUS VIDEO: