Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Ambasada navodi da su danas razgovarali telefonom ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i da je u razgovoru "potvrđeno da je hrvatska strana zainteresovana za kupovinu potrebne količine vakcine ''Sputnjik Ve'' iz Rusije u skladu sa svim propisima EU, kao i odredbama zakona RH".

"Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno rešiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje održava određeni nivo slučajeva zaraze korona virusom, kao i da su otkriveni novi sojevi koje epidemiolozi još nisu proučili i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku", piše u objavi na Fejsbuku.

Ruska vakcina, Sputnik V

EPA

Ruska vakcina, Sputnik V, Foto: EPA

Ambasada polazi od pretpostavke da se u borbi protiv korona virusa moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dve zemlje.

Sredinom febraura Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je ambasada u kontaktu sa službenim Zagrebom po pitanju nabavke ruske vakcine.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da se Hrvatska dogovorila s Rusijom o nabavci vakcine, ali da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Evropska agencija za lekove) odobri tu vakcinu, a što ruska strana očekuje u aprilu.

Komentari (1)

Perica

03.03.2021 06:29

Dok vi čekate Brisel pola ima da pomrete. Sačekajte vi još , to je moja preporuka!