DOK DRŽAVU TRESE AFERA "REKET" ZAEV DONEO NOVU SULUDU ODLUKU Od danas ovaj simbol Makedonije kao države i ZVANIČNO proglašen NEPOŽELJNIM na javnim mestima! Građani revoltirani

Okončan spor dug 30 godina

Skoplje
Skoplje, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

* Makedonska vlada zatražila od lokalnih samouprava 

* Hitno skinuti simbol Sunca koji je deo makedonske zastave

* Uklanjanje simbola oko kojih su 30 godina spor vodili Skoplje i Atina

Makedonska vlada zatražila je od lokalnih samouprava da sklone simbole sunca Vergine sa svih javnih mesta, javljaju makedonski mediji. Sunce Vergine je do 1995. godine bilo deo makedonske zastave.

Sunce Vergine, koje se posle proglašenja nezavisnosti Makedonije, nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mestima u toj državi.

Slavlje u Skoplju, dočekani rukometaši Vardara
Slavlje u Skoplju, dočekani rukometaši Vardara, Foto: Youtube, screenshot

 


Vlada Severne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama, uklone sunce Vergine sa javnih mesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

Novi komšijski sukob na Balkanu, ovo niko nije očekivao, u Skoplju ŠOK! (VIDEO)

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva izjavila je da Bugarska neće pregovarati o tome da li je Goce Delčev Bugarin ili Makedonac. Vlada Severne Makedonije je izrazila nadu da će se pronaći rešenje u duhu dobrosusedstva i prijateljstva, prenosi portal Plusinfo.

 

Nedugo posle proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi je imala zvezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se doduše u plavo-beloj kombinaciji nalazi na zastavi Grčke Makedonije.

 

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamenjen makedonskim suncem.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Severnoj Makedoniji. Poslednjih godina, viđan je samo kao deo scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE.

2.000 AMERIČKIH VOJNIKA STIŽE U SEVERNU MAKEDONIJU Vlada u Skoplju dala zeleno svetlo za raspored

NIJE VIŠE "FILIP II", SADA JE "TOŠE PROESKI" Severni Makedonci otišli do kraja, PO PEVAČU nazvali najveći sportski ponos nacije!

UŽASNA SAOBRAĆAJNA NESREĆA! Prevrnuo se autobus pun putnika na auto-putu, mnogo mrtvih! (FOTO)

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Ja
  13/08/2019 - 19:17
  Žalosno. Uskoro će decu učiti da su se odvojili od Grčke.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi