Albanija, zemljotres
Tanjug
Albanija, zemljotres

Tanjug

Albanija, zemljotres, Foto: Tanjug

Novi zemljotres jačine 3,4 jedinice Rihtera potresao je Albaniju jutros u 6.50. Epicentar je bio na 33 kilometra od Tirane, na dubini od samo dve kilometra. Sinoć u 23 sata još jači potres – 4,5 jedinica Rihtera. Prema poslednjim podacima u razornom zemljotresu koji je u utorak pogodio Albaniju život je izgubilo 49 ljudi. Istovremeno, nastavlja se grozničava potraga za preživelima pod ruševinama.

Dok se utvrđuju razmere materijalne štete i troškovi saniranja posledica strahovito razornog zemljotresa od 6,4 jedinica Rihtera, Ministarstvo odbrane Albanije objavilo je na sajtu imena do sada pronađenih žrtava. Povređeno je skoro 700 ljudi.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je do sada pronađeno ukupno 49 tela poginulih.

Lokalni mediji javljaju da je obustavljena spasilačka potraga u Tumanu, ali da su u Draču ekipe još na terenu. Među njima i tim iz Srbije.

"Trenutno radimo na spasavanju na ovoj lokaciji, na pronalaženju dve osobe. U ovoj operaciji učestvuju timovi iz Turske, Severne Makedonije, lokalne službe i članovi srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Locirali smo jednu osobu, radimo na njenom izvlačenju i nastavićemo sve dok ne pronađemo i drugu osobu", rekao je član srpskog tima za vanredne situacije iz Drača Davor Vidović.

Albanija, zemljotres

Tanjug/AP

Albanija, zemljotres, Foto: Tanjug/AP

Na terenu su i spasilački timovi iz Italije, Grčke, Švajcarske i Rumunije koji neprestano rade. Ukupno 56 spasilaca.

U najgore pogođenim regionima Tumana i Drača, vanredno stanje biće na snazi mesec dana.

Nakon najsnažnijeg udara, usledilo je čak 500 naknadnih, od kojih su neki bili jači od pet jedinica Rihtera. Mnogi stanovnici prinuđeni su da noći provode u šatorima.

"Moja kuća je pretrpela veliku štetu u zemljotresu. Moja porodica, moja deca, spavaju na otvorenom, ostali smo bez svega", rekao je Tahir Akshami iz Drača.

Vlada u Tirani obećava da će do kraja sledeće godine izgraditi nove kuće za sve koji su ih izgubili.

Premijer Edi Rama apeluje na sunarodnike u zemlji i inostranstvu da ugroženima prestanu da šalju hranu i odeću, već da je krajnje vreme za novčane donacije.