DROGA, PUCNJAVE, EKSPLOZIJE! Objavljen izveštaj za Crnu Goru koji je potopio Podgoricu - evo zašto turisti ne žele na primorje!

Rizik za turiste i strane firme u Crnoj Gori je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, "kavčani" i "škaljarci", navodi se u bezbednosnom izveštaju kompanije "Krisis24", piše podgorički list Dan.

Crnogorski brod
Foto: printscreen

U dokumentu se ocenjuje da situaciju sa švercom u Crnoj Gori pogoršavaju loše kontrolisane granice i korupcija među graničnim i carinskim službenicima.

"Pucnjava i napadi improvizovanim eksplozivnim napravama rivalskih kriminalnih grupa u primorskim gradovima predstavljaju povećani rizik od materijalne štete i povreda prolaznika. Rizik je posebno visok u turističkom gradu Kotoru, odakle potiču dve najozloglašenije organizovane kriminalne grupe, "kavčani" i "škaljarci", piše u izvještaju.

Da li se rat klanova oteo kontroli?

Ukupan broj glasova: 831

  • Da: 87% (719)
  • Ne: 13% (112)

Kako se navodi, važan rizik od kriminala koji pogađa strana preduzeća, turiste i putnike je i sitni kriminal, posebno u primorskim oblastima, pri čemu je velika većina njegovih oblika nenasilna.

Ističe se da korupcija predstavlja glavni problem za preduzeća koja posluju u Crnoj Gori, a napredak u borbi protiv korupcije i dalje je nedovoljan.

Crna Gora, Luštica
Crna Gora, Luštica, Foto: D.K.

Prema navodima iz izveštana, ostale prepreke za poslovanje uključuju neefikasnu birokratiju i nedostatak radne snage u različitim sektorima. "Primeri industrijskih poduhvata su relativno rijetki, a ekonomski pad zbog virusa korona i njegovih efekata verovatno će povećati rizike od štrajka radne snage u narednim mjesecima, posebno u turizmu, transportu, rudarstvu i teškoj industrij", kaže se u dokumentu.

Ocenjuje se da je kvalitet opšte infrastrukture adekvatan, ali da su potrebne opsežne nadogradnje kako bi se Crna Gora takmičila sa razvijenijim evropskim zemljama.

Kako se navodi u izveštaju, u Crnoj Gori su prisutna i lica koja su učestvovala u sukobima u Siriji i Iraku.

"Mala salafistička zajednica prisutna je u Crnoj Gori, a jedan broj njenih članova putovao je u Siriju i Irak da bi se borili za različite islamističke naoružane grupe koje tamo deluju. Međutim, ove osobe nisu ukazale na nameru da izvrše terorističke napade na crnogorskom tlu”, stoji u u bezbednosnom izveštaju kompanije "Krisis24".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi