Korona, test
AP/Tanjug
Korona, test

AP/Tanjug

Korona, test, Foto: AP/Tanjug

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na virus korona omogućen je za državljane Crne Gore, Srbije i i Hrvatske, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloletnoj deci, koji su državljani drugih zemalja.

Ovo je možda i malo iznenađenje za građane Srbije, navikle da se njima prvima "spušta rampa", čak i od komšija ili tradicionalnih prijatelja, poput Grčke., tim pre što epidemiolozi u Srbiji upozoravaju da se situacija lako može pogoršati. Za ulazak ostalih stranaca u BiH potreban je negativan PCR test ne stariji od 48 sati pre dolaska na granicu.

Na ovaj način omogućen je ulazak i vozačima i suvozačima teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u drumskom prometu, uz uslov da njihov boravak u BiH ne traje duže od 12 časova.

Bez negativnog testa mogu ući i posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano u BiH, koje prilikom ulaska u BiH, osim diplomatske iskaznice Ministarstva inostranih poslova, mora posjedovati i predočiti važeći pasoš.

Isti režim ulaska važi i za službe i timove civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, pripadnike vojnih snaga članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnicima komande NATO i Eufora u BiH.

Savet ministara juče je doneo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca.

PROČITAJTE JOŠ