Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite
Tanjug/Edib Tahirović
Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite

Tanjug/Edib Tahirović

Crna gora, DPS, Patriotski skup, Komite, Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Podsetivši da su posle bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar Drugi Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo preneli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja i deo Časnog krsta, koji se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonu Majke Božje Filerimske, Amfilohije je izrazio nadu da će i ikona biti vraćena crkvi i da će te tri svehrišćanske svetinje biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice, koji je predvidjen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

- Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vreme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Romanovih, koji su takodje mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine - naveo je Amfilohije.

ANKETA: DA LI JE DOŠAO KRAJ MILOGORCIMA?

 

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović je ocenio da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori duboko gazeći stazama politike i nacionalizma nastavlja sa provokacijama.

- Ovog puta provokacija je, pre svih, nimalo slučajno upućena Cetinjanima, najavom da će u istorijskom jezgru grada početi gradnja objekta SPC, u kojem će, uz ostalo, biti pohranjene i relikvije koje toj verskoj zajednici uopšte i ne pripadaju. Da li se u ovoj manipulaciji skriva poruka da će Srpska pravoslavna crkva ubuduće da se bavi urbanističkim pitanjima i da gazduje državnom imovinom, apsolutno me ne interesuje - istakao je Bogdanović.

Amfilohije

Alo.rs/ Masanori Jošida

Amfilohije, Foto: Alo.rs/ Masanori Jošida

On je naglasio da je dužan da upozori, dobro znajući, baš kao i Amfilohije, kakve bi ta ideja reakcije mogla izazvati kod građana Cetinja, i mitropolita - i njegove partnere da ne uzburkavaju strasti u gradu koji je simbol i Crne Gore i njenog identiteta.

- Danas kao ministar, a i danas i sutra kao Cetinjanin i Crnogorac, jasno poručujem da mi to nećemo dozvoliti - rekao je Bogdanović.

PROČITAJTE JOŠ: