silovanje
shutterstock
silovanje

shutterstock

Foto: shutterstock

Ona tvrdi da je pre osam godina bila žrtva silovanja na postdiplomskim studijama i da je tada seksualno uznemiravao ugledni profesor i član društva sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta.

"Sve sam odmah bila prepričala prijateljima i obavestila svoju voditeljicu sa katedre, no policiji nisam prijavila jer mi je prijatelj koji je studirao na KIF-u rekao kako svi to znaju, no da taj profesor ima previše uticaja i u politici i sportu. Rekao je: ‘Nemoj prijavljivati jer ništa nećeš postići’. Poslušala sam ga, no sad, kad su se bivše studentkinje okuražile, odlučila sam i ja da istupim, te sam spremna s drugim zlostavljanim bivšim i sadašnjim studentkinjama KIF-a prijaviti sve nadležnim telima", priča hrvatska lekarka za portal 24.sata.hr.

Ako ništa drugo, nakon njenih internih prijava, postdiplomci s Medicinskog fakulteta kod tog profesora imali su samo pismene grupne ispite.

Lekarka je u detalje opisala sve što se događalo i pre napastovanja.

"Nevoljno se uopšte prisećam toga jer mi se vrati onaj odvratni osećaj nemoći i srama. Razmišljala sam kasnije kako je uopšte obratio pažnju na mene u toj gomili studenata, jer sam u to vreme, opterećena ispitima i dokumentacijom, najmanje pazila na to kako izgledam. Pokrivena od glave do pete. Hoću reći, bila sam prilično neugledna iako mi to nije običaj. Dakle, nisam sigurno ‘izazivala’, kako oni koji ne znaju što znači biti napastovan vole komentarisati", kaže lekarka.

Preporučujemo:

Dostavila je i svoju pismenu “Izjavu o nedoličnom ponašanju profesora”, koju je bila slala voditeljici katedre na matičnom fakultetu. Prvi susret s profesorom “jedan na jedan” imala je krajem 2014. Profesor je kasnio gotovo dva sata, a ona ga je strpljivo čekala pred kabinetom u kojem je bio ispit. Opisala je kako je ispit tekao te da je od početka znala kako neće proći uprkos i tačnim odgovorima koje je, kako piše, profesor svrstao u netačne. Kako je saznao odakle dolazi, gde stanuje, čak joj je predložio i drugi grad za polaganje ispita navodeći da može doći “na ugodan ispit uz kafu ili ručak”.

"Rekla sam mu da sam ispit dugo pripremala, dobro naučila i da mi nije jasno kako sam nespretna ispala na ispitu te mi je bilo neugodno. Profesor je na to rekao da sam simpatična i da se ne brinem, da je sve to normalno. Nekoliko je puta komentarisao moju sportsku građu i pitao kojim se sportom bavim, na što sam odgovorila da sam od malih nogu u raznim sportovima. Dok sam se pakovala i spremala na odlazak, profesor je video moje radne materijale (beleške u kojim sam odgovorila na sva pitanja, rukom pisane, prema knjizi). Uzeo je blok s beleškama, neke stvari prekrižio a neke zaokružio. Nakon toga razmenili smo brojeve telefona s obzirom na to da je primetio moje negodovanje u vezi s odlaskom na ispit u drugi grad te je postavio pitanje koliko ostajem u Zagrebu. Odgovorila sam mu da ostajem još par dana, nakon čega mi je predložio da dođem na ispit prekosutra...", opisivala je lekarka šta se odigralo na prvom ispitnom roku, koji čak nije ni zaveden jer je, kaže, profesor to na kraju naveo kao konsultacije te nigde nema zabeleženo da je prvi put ispit pala.

"Kako je predložio drugi izlazak na ispit za nekoliko dana, pomislila sam da je shvatio da je ipak preterao sa svojim stilom ispitivanja te da mi je na ovakav način htio izaći u susret. Prihvatila sam taj termin za ispit jer sam znala da imam dovoljno znanja za ispit s obzirom na to da sam ga pripremala oko tri meseca. Na izlasku iz kabineta profesor me srdačno zagrlio, poljubio u oba obraza, rekao da se ne brinem te da će ispit biti ugodan", priča sugovornica.

Sve je to prepričala i prijateljima, koji su ironično zbijali šale o “ugodnom ispitu”.

"Celokupna situacija nije bila ugodna, ali zapravo nisam imala konkretan i realan razlog za zabrinutost te sam sama sebe uveravala da umišljam. Prema dogovoru došla sam pred kabinet ponovno na ispit i profesor je opet kasnio. Čekala sam oko 40 minuta te otišla do portirnice fakulteta... Profesor se ubrzo pojavio i pozvao me u kabinet. Ugodno i pristojno smo neformalno popričali, pretpostavljajući da je to radi razbijanja treme pred ispit", nastavlja lekarka.

Ispitivao ju je, kaže, o radnome mestu, malo o gradu u kojem radi, spomenuo svoje poznanstvo s jednim lekarom iz toga grada...

"Nakon toga ponovno je komentarisao moju sportsku građu i postavljao pitanja o sportovima kojima se bavim. Usledila su pitanja s kim živim, imam li dečka, sve uljudno. Postavio mi je jedno pitanje iz teorije i metodike treninga te jedno o krivulji iz mojih materijala. Pitanje je bilo jednostavno i s lakoćom sam odgovorila te ovaj put nije bilo njegovog uplitanja i ‘vozanja’ kroz gradivo kao prethodni put", priča ona, a to je i napisala u internoj prijavi. Kako je nekoliko dana pre toga dugo odgađala, i sam je napomenuo da je tako već propitao većinu gradiva pa joj je rekao neka sama zapiše pitanja u zapisnik.

"Izvadila sam prijavnicu, indeks i zapisnik te odložila na sto. Tad je profesor ustao, na što sam pomislila da će, kao zadnji put, srdačno me zagrliti da bi mi čestitao na uspešno položenom ispitu. Ali na moje zaprepaštenje, pokušao me nedolično poljubiti (u usta), na što sam se ja refleksno izmakla te me je on pri odmicanju od njega uhvatio za desnu dojku, na što sam ga ja odgurnula i odmaknula se. Bila sam šokirana, to više što je razgovor i dalje tekao uljudno i pristojno", prepričava lekarka neugodne trenutke, koje neće zaboraviti. To što ga je odgurnula, kaže, nije ga uopšte omelo. Nastavio je komentarisati njenu sportsku građu tela govoreći kako se nada da će sportisti k njoj dolaziti na preglede.

"Gurnula sam mu indeks i zapisnik ispita, upisao je ocenu i potpisao se, izdiktirao mi pitanja koja sam upisala u zapisnik ispita. Razgovor je i dalje bio uljudan, poželio mi je sreću, puno uspeha uz rukovanje na kraju. Ni sama ne znam zašto sam tako reagovala, kad sam mu pružila ruku. Pokupila sam svoje stvari i velikom brzinom pobegla iz zgrade fakulteta", dodaje ona. Tražila savjete u policiji

Sve je potom ispričala prijateljima.

"Ranije sam dobila upozorenje od kolege koji je završio kineziologiju u Zagrebu da je profesor čudak i manijak te da se nedolično ponaša prema studentkinjama KIF-a, na što sam mislila da su to samo priče. Nakon ovog događaja kontaktirala sam spomenutoga kolegu, na što je izjavio da nije iznenađen i da su se događale i gore stvari te da je bilo prigovora i optužbi na račun profesora, ali da od svega nije bilo ništa. Rekao mi je i da je taj profesor bio dekan fakulteta, da je vrlo uticajan, s jakim vezama, čak i u medijima, te da se zbog toga o njemu nigde ne piše niti se što može učiniti te je rekao kako ne misli da ću ja išta promeniti", kaže lekarka.

Uz to što je kontaktirala svoju profesorku s katedre, koja je bila vidno šokirana i preduzela mere da spreči ubuduće takvo ponašanje kolege, sagovornica je tražila i savete poznanika u policiji.

"Moja koleginica ima brata policajca te sam i od njega zatražila savet, na što je on preporučio da ga prijavim uprkos tome što nema dokaza i što bi bila samo moja reč protiv njegove. S obzirom na to da ja više nikad neću doći u kontakt s tim profesorom i imam ocenu u indeksu, i s obzirom na to da znam kakvo je naše pravosuđe, odlučila sam prvo se obratiti svojoj profesorici, koja će pokušati nešto preduzeti na tom području u saradnji s kolegama na Kineziološkom fakultetu. Razlog pisanja ovog dopisa je što ne želim da se to više ikome dogoditi, niti studentkinjama kineziologije niti mojim koleginicama. Nadam se da će netko zabraniti profesoru ispitivanje studentkinja kako ne bi doživele ovakve neugodnosti", zaključila je u svojoj pisanoj izjavi koju je nakon polaganja ispita i konsultacija s prijateljima predala svojoj profesorici na Medicinskom fakultetu.

"Iza svega što sam tad napisala i danas stojim. Vremena su se promenila i nadam se da će se ovakve stvari na pravi način i sankcionirati. Nakon mene na ispit je trebala moja prijateljica, pa sam učinila sve da ne doživi isto poniženje", dodala je. Najstrašnija joj je bila pomisao na to da ono što se događalo ne može dokazati.

"Zamislite koliko je on prepreden. Sve je napravio kako bih ja, ako i prijavim, ispala luda, da umišljam, a to vam dokazuje i njegovo izjašnjenje", kaže nam liječnica, koja nam je spomenuto izjašnjenje i prosledila.

Hvatanje za dojku opisao kao slučajni kontakt

I zaista. Da to čitate a da ne znate o čemu je reč i da niste čuli drugu stranu, pomislili biste da ga neko pokušava klevetati. Onako kako je opisala zlostavljanja tad još studentkinja, opisao je i profesor, naravno", izostavljajući detalje poput hvatanja za dojku.

Napisao je kako ispit nije zaveo kao ispit jer je studentkinja na tom prvom izlasku na ispit pokazala granično znanje te je odlučio to tretirati kao konsultacije.

"Na kraju se kolegica zahvalila na podršci, a ja sam joj u znak ohrabrenja pružio ruku i bez ikakvih negativnih konotacija zaželio uspešno pripremanje predmetnog gradiva u sledećih nekoliko dana uveren da ona kao lekarka ima kapacitete da to i učini. Još jednom želim naglasiti da tokom ovog ispita nije s moje strane bilo niti jedne neprimereno izgovorene reči i niti jedne reakcije s negativnompomisli koja bi bila suprotna etičkom kodeksu ponašanja nastavnika prilikom sprovođenja ispita", opisao je kako su se pozdravili nakon prvog ispitivanja.

Potvrdio je njen deo priče o kašnjenju i na drugi dogovoreni ispitni rok te napisao: “Na samom ispitu koji se odvijao u pozitivnoj atmosferi nastojao sam koleginici, uz puno uvažavanje njene osobnosti, pomoći u razbijanju treme koja je verovatno bila prisutna zbog toga što joj je ovaj ispit bio jedan od poslednjih.”

"Zadovoljan što je studentkinja uspešno apsolvirala ispit, želio sam joj čestitati i u pozitivnom predprazničnom raspoloženju zažeeti joj sve najbolje i završetak ovog dela specijalističke nastave. Nije mi bila namera niti u kojem slučaju približiti se koleginici na neadekvatan i nedostojan način nego joj samo zaželeti sve najbolje u prigodi dolazećih praznika i uspešan rad u području sportske medicine. Koleginica je verovatno mislila drugačije pa se odmaknula, te ako je u tome trenutku došlo do slučajnog kontakta, on nije bio planiran i usmeren protiv koleginice. Ispit je završio u kulturnom i uljudnom tonu kakav je uistinu bio od njegova početka do kraja", opisao je u svom izjašnjenju prozvani profesor.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Tagovi

Komentari (2)

Likana

28.01.2021 05:56

Ju, ju, ju, ju, crna ženo pa valjad nije tako bilo, kukuuuu crna ti šta nam napriča, zar da te tako zgrabi za dojku.... ovo je više postalo strašno, mi žene, ma c aka, pa mi smo kao paučak, osetljive, krhke,prave monahinje, a ti muški skotovi tako nasrću na nas koje smo takoreći svetice. Ovo mora da se spreči!

ja

28.01.2021 07:46

ova dozvolila da je profesor vacari dok joj ne upise ocenu a posle kao napao je