Granični prelaz Batrovci
Tanjug Tanja Valić
Granični prelaz Batrovci

Tanjug Tanja Valić

Foto: Tanjug Tanja Valić

Nemački gosti na hrvatskom Jadranu su se prepali zbog novih mera u Austriji i pobegli tri dana ranije iz unapred plaćenog apartmana. Vlasnici apartmana u Dalmaciji pričaju kako u tom momentu njihove goste nije bilo briga za lovu, već im je bilo jedino važno da krenu kući.

Čim pročitaju kako nešto više nije sigurno, zavlada panika, gledaju što pre da zbrišu - kazao je jedan ugostitelj Slobodnoj Dalmaciji nakon što su jedan od njegovih apartmana prošle subote iznenada napustili gosti iz Nemačke.

Čuvši kako Austrija uvodi restrikcije za povratnike iz Hrvatske tako su se i pojedini Nemci, u strahu od gužvi i čekanja na granici, proteklog vikenda pridružili hiljadama austrijskih državljana. Juče od ponoći je za austrijske povratnike iz Hrvatske stupilo na snagu pravilo o obaveznom pokazivanju negativnog PCR testa koji ne sme biti stariji od 72 sata. Ukoliko ga nemaju, moraju da se testiraju u roku od 48 sati, a onda da idu u karantin dok rezultati ne budu dostupni.

Koliko državljana Austrije još uvek provodi godišnji odmor u Hrvatskoj njihove vlasti ne mogu da procene, ali su odlučne u provođenju aktualnih mera, pa čak sklone i preduzimanju dodatnih provera pri ulasku u zemlju, ipak svesni činjenice kako "ne mogu na granicu da stave poligraf". U pojedinim slučajevima mogu da zatraže i precizne podatke o gradu ili hotelu u kojemu su se odmarali austrijski putnici.

Puno austrijskih i nemačkih poslodavaca preti svojim zaposlenicima ukoliko putuju u države koje su proglašene crvenim zonama. Kažu im kako ih neće primiti natrag na posao ili im neće platiti vreme provedeno u dvonedeljnom karantinu. Isto tako im zdravstvena osiguranja ne pokrivaju eventualne troškove, ne samo za koronu nego navodno bilo šta da im se dogodi u zemlji koja je u crvenoj zoni.

Da li bi prekinuli godišnji odmor ukoliko Vam poslodavac preti da Vas neće vratiti nazad?

 

 .

Pročitajte: