Milorad Dodik
Tanjug/Rade Prelić
Milorad Dodik

Tanjug/Rade Prelić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je reakcija zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmera odraz kontinuiteta američke politike u BiH da pretnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može da reši problem u BiH.

"Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno je, smenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba, i kao što vidite problem nije nestao. Nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, kako su neki priželjkivali, niti je nestala naša potreba da živimo kao sav normalan svet", rekao je Dodik agencija Srni upitan da prokomentariše pretnje Palmera zvaničnicima RS.

On je naglasio da je BiH zarobljena od strane maksimalističkih i destruktivnih zahteva bošnjačkih političara, koje nekritički podržavaju i međunarodni predstavnici.

"Umesto da su energiju i volju utrošili za traženje rešenja za sve, a ne samo za Bošnjake, službenici američke administracije su 25 godina pretili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira kojoj političkoj garnituri su pripadali. Srbi u Republici Srpskoj su navikli na batine i njih to više ne boli, dobro bi bilo da to shvate svi i promene pristup problemu. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Dejtonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug

On je rekao da će Republika Srpska nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici.

"Pozivamo ih još jednom da napuste slepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima, da se okanu pretnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se sa dubinom problema u BiH, kome su, svesno ili nesvesno, i sami kumovali. I da ozbiljno shvate da mi odavde nećemo otići, niti ćemo kome dati svoj grunt", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Metju Palmer

Tanjug

Metju Palmer, Foto: Tanjug

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik predstavlja pretnju koju treba shvatiti veoma ozbiljno.

"Mislim da postoje pretnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je pretnja blokadom institucija na državnom nivou, pretnja sprečavanjem funkcionalnosti bosansko-hercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima", kazao je Palmer za Glas Amerike.