Ruski avion oterao NATO lovca
Printscreen

Mediji su prethodno preneli ovu informaciju: "Prema dogovoru Ministarstva odbrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avionska eskadrila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum".

Istaknuto je i da je "sve dogovoreno na sastanku sa generalom - majorem Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu".

Demant je uputila Ambasada SAD u BiH:

"Nijedna od aktivnosti u sklopu ove vežbe ne bi uključivala upotrebu osiromašenog uranijuma ili borbene municije. Tokom vežbi ove vrste, koristi se municija koja je izmenjena u svrhu obuke i koja nije štetna za okolinu".

Demant vesti uskoro je stigao i iz NATO štaba u Sarajevu: "NATO Štab nema saznanja o NATO vežbi, koja bi trebalo da bude održana u skorom vremenskom periodu na području Banjaluke ili na nekoj drugoj lokaciji u BiH".

Iako je i naš portal preneo navode regionalnih medija, pokazalo se da su oni bazirani na dokumentu neutvrđenog porekla i autentičnosti, a demantovani su iz sva četiri izvora relevantna za iznesene navode, to jest iz svih koji su spomenuti u članku.

Komentari (3)

Nik Srb

20.02.2018 17:04

Pozvao bih sve Srbe ovog sveta,a narocito poreklom sa Manjace na veliki skup koji dan prije tih vezbi,da se organizujemo u demonstrcije protiv tih vezbi. Imaju oni brate Aljasku,Nevadu itd pa nek tamo trose te viskove municije pa makar i nebila od osiromasenog uranijuma. I da je od zlata nek je ispucaju kod sebe

Danex

20.02.2018 17:19

Desetke koriste osiromaseni uranijum. A i nasim generalima se nesto osiromasilo u glavi. Malo je bilo 99.

Ljubvel

20.02.2018 17:27

Što dalje od vežbi NATO-a u RS i Banja Luci. A što general D. Vuković i ostali daju saglasnost, pitanje je za srpski narod zašto su dali saglasnost i trebaju da obrazlože. Dosta je bombardovanja srpskog naroda u RS. D. Vukoviću, seti se bombardovanja 1994 i 1945.g srpskog naroda. Znam da znaš ò čemu govorim