Milo Đukanović
AP Slobodan Miljević
Milo Đukanović

AP Slobodan Miljević

Milo Đukanović, Foto: AP Slobodan Miljević

To je ukratko ishod jučerašnjeg video - konferencijskog sastanka ministara spoljnih poslova NATO, nakon koga je konstatovano da NATO ne poseduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali da zato pomaže na druge načine - kao što je „logistika i transport“.

Takođe, objašnjeno je da „odluka da se ponudi pomoć drugoj zemlji pogođenoj prirodnom katastrofom leži (isključivo) na donatoru“.

NATO umesto respiratora nudi „taksi usluge“

U crnogorskom slučaju za sada se ponudila jedino Holandija, čija je Vlada spremna da u saradnji sa Podgoricom organizuje da se avionom prebaci lična zaštitna oprema iz Kine u Crnu Goru.

Što se pak tiče molbe da se Crnoj Gori pomogne sa, između ostalog, 320 respiratora, zatim bronhoskopima, laringoskopima, EKG aparatima, hirurškim maskama, keceljama i haljinama, rukavicama, bolničkim krevetima, peškirima i sapunima... - za sada od te pomoći nema ništa.

Ispostavlja se da u klubu od „29 najmoćnih i najrazvijenijih zemalja sveta“ – kako to često vole da istaknu vlasti u Podgorici, izgleda da i nema nekih dobrovoljaca koji su spremni da Crnoj Gori ozbiljnije pomognu u ovoj izrazito kriznoj situaciji.

Za analitičara Boška Vukićeva ovo nije nikakvo iznenađenje, jer je, kako smatra, većina nezavisnih posmatrača do sada mogla pretpostaviti da se NATO neće odazvati pozivu za pomoć koji mu je uputila crnogorska Vlada.

Crna Gora

EPA

Crna Gora, Foto: EPA

Izneverena očekivanja članica

Sagovornik dodaje da odluka NATO-a da transportnim avionom dopremi u Crnu Goru kinesku medicinsku pomoć, nosi u sebi čak i „komične ali i ponižavajuće elemente“, budući da zapadna vojna alijansa godinama Kinu označava kao globalnog suparnika, dok se sada stavlja u ulogu njene kurir-službe.

Ovaj analitičar se istovremeno i zapitao na koji način će sada crnogorska vlast sopstvenim građanima objasniti izostanak pomoći NATO-a u aktuelnoj nikada ozbiljnijoj kriznoj situaciji.

Ako je vlast godinama vodila kampanju, prije i nakon prevarnog uguravanja zemlje u NATO, o zapadnoj vojnoj alijansi kao sigurnosnom faktoru koji pruža pomoć u kriznim situacijama – kako će Vlada Crne Gore sada građanstvu opravdati neodrživost takve teze“, pita se Vukićević, ističući da je teško objasniti činjenicu da je NATO ignorisao apsolutno svaku stavku sa spiska tražene humanitarne pomoći koji je uputila crnogorska vlada.

Na kraju razgovora, sagovornik dodaje i da je crnogorska vlast samim objavljivanjem spiska sa traženom pomoći NATO-u zabila sebi ozbiljan autogol, „Čak i ona manjina crnogorskih građana koja je podržavala ulazak zemlje u NATO sada se pita: čemu članstvo u nekoj organizaciji od kojeg nema apsolutno nikakve koristi“, zaključuje Vukićević.

Komentari (7)

BRAVOOO

03.04.2020 18:18

i treba tako neka mu sada vecito se pravijo pametan pa sad neka lupa glavu budaletina jedna

iskren

03.04.2020 20:36

@BRAVOOO - Dobiće u nečem drugom,neplaši te.Nisam pristalica mržnje,nisam pristalica Mile al znam da je politika kurva i da će iskusni lisac dobiti nadoknadu.Zato ne radujte se ovakvim pričama

Bane

03.04.2020 19:11

E,mili,milo pogani, džabe si du.e lizo.

XXL

03.04.2020 19:12

Nijesu se pozvali na čl.5 statuta NATO pakta.

zagondzija

03.04.2020 19:50

????????????

tako im treba

03.04.2020 20:21

NATO. kolporter kineske robe. Bravo za nato.

sasa

03.04.2020 21:42

Kome treba šaka milogoraca, izdali Srbiju, poltroni, ko ih hoće,,, slave oluju, šiptare, i nato-u su takvi bljak...