Mitropolit Porfirije
Printscreen RTS

 

Mitropolit Porfirije

Printscreen RTS

Mitropolit Porfirije, Foto: Printscreen RTS

Po gradovima širom Crne Gore iz nedelje u nedelju sve više vernika učestvuje u litijama i molebanima poručujući režimu Mila Đukanovića da neće dozvoliti da im sramnim zakonom otme svetinje SPC.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić nedavno je bio u Podgorici na Svetosimeonovskoj litiji, a odatle, kako je ispričao ekskluzivno za „Alo!“ nosi jedinstven utisak.

- Zajedno sa desetinama hiljada ljudi, iz jedne duše i jednog glasa smo Boga molili - Svetog Savu, Svetog Simeona Mirotočivog i sve svete Nemanjiće prizivali, hodali ponosno ulicama Podgorice, pevali o našoj majci Crnoj Gori, Boki, Svetom Vasiliju Ostroškom, Karađorđevićima i Petrovićima, Oplencu i Lovćenu, Dečanima i Žiči. Pevali smo o svetom knezu Lazaru i kosovskim mučenicima, ali i o besmrtnicima sa Košara i Mojkovca. Bori se narod za svoje svetinje, ne da ih. Bori se za svoj identitet pravoslavni i srpski, za svoje ćirilično pismo, za svog Njegoša, Marka Miljanova, za Crnjanskog i Andrića. Bori se za egzistenciju sopstvene dece - kaže mitropolit za naš list.

On poručuje da narod u Crnoj Gori odlično zna da oni koji su doneli nakaradni Zakon o slobodi veroispovesti nemaju za cilj samo otimanje crkvene imovine SPC, nego i podelu i razaranje Svetosavske Crkve.

- Zato se nad licima ljudi, žena, dece, staraca ponosno vijore stotine i stotine trobojki. Neke su vezane sa krstaš barjacima simbolizujući večno narodno, duhovno i crkveno jedinstvo Zete i Raške, Boke i Šumadije, Hercegovine i Srema, svih naših zemalja i krajeva. Maliciozni i zlonamerni kažu da taj naš narod nije crkven, da je masovnošću iznenadio i sveštenstvo u Crnoj Gori i političke glavare. A ja baš mislim da su tamošnji pravoslavni Srbi izrazili suštinsku crkvenost, hrišćansku ljubav, požrtvovanje i ozbiljnost. Oni nikoga ne isključuju, bez obzira na nacionalnost i političko opredeljenje. Sve pozivaju i prihvataju u zajednicu bratstva i ljubavi, jer je njihovo opredeljenje da, boreći se za sebe, svoje dostojanstvo i identitet, brane slobodu i dostojanstvo drugih. Nemalo braće Hrvata, muslimana i Crnogoraca se odazvalo - kaže vladika.

On navodi, na kraju, da ni neprijatelju ne bi poručio da te odlučne ljude pokuša da prevari...

- Čini mi se, najvažnija je ozbiljnost našeg naroda u Crnoj Gori. Oni znaju ko su, šta hoće, a šta neće ni po koju cenu. A pripremili su se da tu cenu, ako treba i plate. Stoga, ni neprijatelju ne bih preporučio da ih zavodi za Goleš planinu i da pokuša da ih prevari. Njihova vera, odlučnost i ljubav nadahnjuju i ohrabruju i mene kao čoveka, hrišćanina i episkopa - zaključuje mitropolit Porfirije.