Nafta
Shutterstock
Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Nafta i zlato u BiH su davno otkriveni. Tako je na području Tuzle zabeležena prva eksploatacija nafte i to 800 tona, što je bio prvi takav slučaj u bivšoj državi. S druge strane, poznato je da je u reci Lašvi ispirano zlato.

Upravo s naftom i zlatom su povezana dva projekta koja bi u našoj zemlji u sledeće dve godine mogla doprineti značajnom oporavku gospodarstva i otvoriti nova radna mesta.

Jedan se odnosi na istraživanja nafte i plina na području Federacije, a drugi na otvaranje rudnika zlata u Varešu.

Tehnička razina
Tako krajem maja ističe rok do kada kompanije koje nameravaju tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti službene ponude na međunarodno nadmetanje Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH koji je raspisan 7. januara.

Bosna i Hercegovina

printscreen google map

Bosna i Hercegovina, Foto: printscreen google map

Ministar Nermin Džindić kazao je kako se radi o četiri istražna polja.Dva su na lokalitetu Posavine, jedno su Dinaridi i na području Tuzlanskog kantona u regiji Majevice. Dva bloka na Majevici i Dinaridi su, prema istraživanju i podacima koje mi imamo, potencijalna mesta gde će se naći nafta. Jer, poznato je da se na području Tuzle radila eksploatacija, samo što su tada tehnologija i načini eksploatacije bili na lošem tehničkom nivou pa se nije isplatilo. Koliko će to utiecati na razvoj privrede u Federaciji? Da to ne utiče na razvoj privrede država u kojima se radi eksploatacija, to niko ne bi ni radio. To je jedan generator razvoja i zbog toga je Federacija ušla u tu priču, kazao je Džindić.

Nakon okončanja nadmetanja, šest dana od dana objavljivanja Ministarstvo će, rekao je, zajedno s partnerom Vlade FBiH, firmom IHS iz Londona, oceniti ponude i ući u finalne pregovore ili odabir onih koji će istraživati i eksploatirati naftu i plin. Prema dosadašnjim informacijama, istraživanja na četiri ova bloka, površine 4.951 kvadratni metar, obuhvatiće ukupno 74 lokacije.

Tako se na području Hercegovine, odnosno Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, nalazi 27 lokacija. Na tom prostoru istraživanja bi se trebala vršiti od Blidinja do Neuma. U Tuzlanskom kantonu nafta će se tražiti na 26 lokacija, a u Posavini na 22.

Projektni zadatak
Prof. Kemo Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kaže da su u resornom federalnom ministarstvu programski dobro napravili ovaj projektni zadatak te da je cela priča metodološki dobro posložena.
Uopšte ne sumnjam da to neće biti dobar projekt, ali javnost mora znati da se to ne može realizovati preko noći. Jer, radi se o projektu koji iziskuje puno strpljenja, s obzirom na veliku količinu podataka koji se prikupljaju, ali kada je reč o BiH, potencijali, zasigurno, postoje. Moramo biti svesni i ekonomske opravdanosti tih potencijala jer će se primenjivati nove savremene tehnologije. S druge strane, činjenica da već raspolažemo takvim resursima u energetskom bilansu države stvara jedan sasvim drugi ambijent, kaže Gutić.

Fakultet je, ističe, već resornim ministarstvima ustupio sve podatke, odnosno dokumentaciju kojom raspolažu o dosadašnjim istraživanjima i pozvale su ih velike strane firme koje računaju na podršku Fakulteta, kao znanstvene kuće.
Rado ćemo pomoći, ali u toj priči će se, zasigurno, otvoriti prilika za posao mladim ljudima, s obzirom na to da na Fakultetu postoji studijski program Petroleum inžinjering koji je de facto i de jure podržan od Vlade BiH - kaže prof.Gutić.

Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Nalazišta vredna desetine milijardi maraka

Dosadašnje procene govore kako BiH leži na nafti vrednoj nekoliko desetina milijardi KM. Tvrtka "IHS Global" iz Londona, koja u svetu ima više od 16.000 zaposlenih, godišnje ostvaruje četiri milijarde dolara prometa. Predstavnik kompanije Jim Thomas je prilikom prezentacije ovog projekta u Sarajevu izjavio:

"Mi trebamo pružiti pomoć u kontroli rizika koji postoje za potencijalne ulagače. Razgovarali smo o merama i aktivnostima koje su provedene proteklih meseci. Sarađivali smo s jednom pravnom firmom odavde. Istražili smo kontekst kako bismo izradili nacrt ugovora o koncesiji, te smernice koje će koristiti potencijalnim ulagačima koje će predvideti eventualne rizike i prednosti od njihovog ulaganja. Mislim kako smo uspeli prikazati Federaciju BiH kao isplativu i perspektivnu lokaciju za ulaganje."