Na pretnje upućen jedinstven odgovor iz Republike Srpke kojim je potpuno raskrinkan visoki predstavnik u BIH

Alo.rs/Tanjug/N.I. | vesti 2021-02-23 11:20:59 2021-02-23 11:20:59

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ponovo preti Republici Srpskoj da će trpeti posledice, ako NSRS ne odgovori na njegova dva ultimatuma.

EPA/FEHIM DEMIR

Gostujući na sarajevskoj Fejs tv., Incko je ponovio da je dao dva ultimatuma NSRS da oduzme priznanja Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, a poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje Zakon o zabrani negiranja genocida do 11. jula ove godine.

Njegove pretnje naišle su na oštra reagovanja u Republici Srpskoj odakle mu je poručeno jednoglasno da je vreme uslovljavanja i korišćenja bonskih ovlašćenja davno prošlo.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović je tim povodom rekao da ovakve Inckove izjave ne doprinose pozitivnim rešenjima u BiH, a Parlament Srpske će, bude li to potrebno, zauzeti stav i odgovoriti na to.

- Očekivanja i priželjkivanja nekih političara u BiH iz reda samo jednog naroda, čiji je, kako se čini, portparol visoki predstavnik, mogu biti puke želje, ali ne i obaveza najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srpskoj - poručio je Čubrilović.

I predstavnici najuticanijih stranaka vlasti i opozicije, SNSD-a i SDS-a, saglasni su da ovakve izjave i delovanje visokog predstavnika, nemaju osnova u međunarodnom pravu i da nisu u skladu sa mandatom koji mu je dodijeljen.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić je poručio da visoki predstavnik, pre donošenje bilo kakve odluke, treba da pročita Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, na kojoj počiva celi savremeni svet, a posebno njene članove 19 i 30 koji određuju da se nikome nema pravo nametati mišljenje.

- To je i Incku jasno. Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da donosi odluke onako kako hoće, demokratski, većinom glasova i ona je narod Republike Srpske. Narodna skupština će doneti odluke onako kako narod Srpske želi, jer poslanici jesu narod Srpske - rekao je Žunić.

Davor Šešić, poslanik SDS-a u NSRS, kaže da "umesto da štiti Dejtonski sporazum koji garantuje Republiku Srpsku, koja ima svoju Narodnu skupštinu koja samostalno odlučuje i donosi zakone, Incko pretnjama pokazuje da se sveo na politikanta i da se ne bavi boljitkom života i rada ljudi u Srpskoj i BiH", prenela je RTRS.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više