VENECIJANSKA KOMISIJA IPAK NIJE PODRŽALA MILA Na plenarnoj raspravi Srbija vodila žestoku bitku oko imovine SPC, a ove dve zemlje stale su uz nas

Uprkos tvrdnjama predstavnika milogorskog režima da je Venecijanska komisija 21. juna podržala Predlog zakona o verskim slobodama i pravnom statusu verskih zajednica, situacija je u bitnoj meri drugačija.

Sabor, SPC, Podgorica
Sabor, SPC, Podgorica, Foto: Alo

 

Naime, kako saznajemo na sednicama potkomiteta i u plenarnoj raspravi pred Venecijanskom komisijom, delegacija Srbije je vodila žestoku pravničku bitku koja su podržali predstavnici Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.

 

Rezultat je u dobroj meri promenjena suština samog Predloga zakona. Između ostalog, namera CG režima da ovim zakonom oduzme imovinu SPC u CG, naišla je na postavljanje ozbiljnih ograničenja. Prvo, nemoguće je, kako je to režim želeo da automatski vrši uknjižavanje države umesto crkve u katastru, pre toga potrebno je da se sprovede dokazni postupak; za ovakvu nameru potrabno je da se postupa po pravilima parničnog postupka, a na posletku VK je jasno rekla da je ovo moguće činiti samo sa imovinom koja predstavlja spomenik kulture, kao i da u tom slučaju, sve i da se dokaže da je pre 1918. vlasnik bila država, ne dovodi se u pitanje pravo crkve da tu imovnu koristi i uživa.

 

Činjenica da su primedbe Komisije između ostaog da su odredbe Predloga zakona „preširoke i nejsane", te da je „potrebno sprovesti inkčuzivnu i efektnu javnu raspravu", kao i da su postavljna mnoga ograničenja viš su nego jak argument da Vlada CG mora da povuče predložni tekst i ozbiljno ga promeni.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi