Obračun Gruevskog i Džaferija
Printscreen: Youtube
Obračun Gruevskog i Džaferija

Printscreen: Youtube

Obračun Gruevskog i Džaferija u Sobranju, Foto: Printscreen: Youtube

Džaferi je najavio da će se postavljati i dvojezične table ispred parlamenta, ali da će to biti urađeno za šest meseci, posle stupanja na snagu novog imena države, kako se ne bi pravili dodatni troškovi.

PROČITAJ JOŠ:

Što se tiče parlamentarnih izbora, Džaferi je rekao da se čeka da se partije dogovore o stavljanju na dnevni red inicijative za raspuštanje Sobranja i organizovanje prevremenih izbora. Zahtev je podnela najjača opoziciona partija VMRO-DPMNE.

Talat Džaferi

Profimedia

Talat Džaferi, Foto: Profimedia

- Potreban je 61 potpis da bi se raspustio parlament, pa treba da se obezbedi 100-dnevna tehnička vlad pred održavanje izbora - objasnio je on dodajući da je njegov lično stav da prevremeni parlamentarni izbori Makedoniji nisu potrebni.

PREPORUČUJEMO:

Zakon u upotrebi jezika je bio neprihvatljiv za makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, te je zbog toga predsednik odbio da potpiše ukaz o primeni zakona. U međuvremenu ovaj zakon je objavljen u Službenom glasniku Makedonije, bez potpisa predsednika države, što je suprotno Ustavu.

Džaferi je kazao i da je predlog da se predsednički izbori raspišu u februaru, da se 21. aprila održi prvi krug glasanja, a 5. maja drugi krug. Ako ne bude postignut konsenzus oko raspisivanja predsedničkih izbora, Džaferi kaže da je spreman da on bude predsednik.