Jana i Ratko Kumburović
Facebook printescreen
Jana i Ratko Kumburović

Facebook printescreen

Jana i Ratko Kumburović, Foto: Facebook printescreen

- Žao mi je zbog nesreće u kojoj je nastradalo četvoro mojih prijatelja. Teško mi je. U jednom trenutku sam ostao bez svih njih, a to su ljudi s kojima sam se u Crnoj Gori družio. Bili su mi kao porodica. Da sam znao da bi ovo moglo da se dogodi, ne bih ih vozio. Ništa nije ukazivalo na oluju.

Preporučujemo i ovo:

Ovo je, kako se saznaje, na saslušanju pred tužiocem u Podgorici ispričao Goran Kempanov (43) iz Zrenjanina, s monaškim imenom Neofit.

Monah Neofit uhapšen je nakon što se u nedelju, na Skadarskom jezeru, prevrnuo čamac u kom je prevozio vernike iz manastira Vranjina. U stravičnoj nesreći nastradali su trudnica Jana Kumburović, njena ćerka Nina (12) i suprug Ratko, kao i njihov porodični prijatelj Darko Vujošević, koji je pokušao da im pomogne.

Preporučujemo i ovo:

Određen mu pritvor

- Ovo je velika tuga i bol za mene, kao i ogromno iskušenje - navodno je rekao monah na saslušanju. Monah, kome je određen pritvor do 72 sata kako ne bi uticao na svedoke, rekao je da je ranije uvek koristio zaštitne prsluke kad je prevozio vernike, ali da u nedelju to nije bio slučaj.

- Nekoliko dana pre nesreće neko je ukrao zaštitne prsluke s manastirskog čamca, tako da ih u nedelju nismo imali. Inače, na barci može da bude 15 osoba, ali tog dana sam u nekoliko tura prevozio po osam-devet vernika - rekao je monah Neofit pred tužiocem. On je bio jako potišten i videlo se da pati za stradalim prijateljima.

Podsetimo, nezapamćena tragedija, u kojoj su izgubljena četiri života, desila se kad se grupa vernika vraćala s liturgije i proslave imendana monaha Neofita iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Jana i Ratko Kumburović

Facebook printscreen

Jana i Ratko Kumburović, Foto: Facebook printscreen

- Kaluđer je prevezao tri ture vernika, a nastradala porodica i njihov prijatelj bili su u četvrtoj turi. Monah ih je upozorio da nije bezbedno da idu preko jezera, ali putnici su insistirali da ih odveze. Nesreća se desila na dva metra od obale, kad je talas zapljusnuo čamac. U ledenu vodu prva je upala devojčica Nina, a njena trudna majka Jana odmah je skočila za njom. Pokušala je da spase ćerku i obe su se utopile. Ista sudbina zadesila je i Ratka Kumburovića, devojčicinog oca, kao i njihovog prijatelja Darka Vujoševića, koji je skočio da ih izvuče iz vode, ali je i on potonuo - posvedočili su očevici.

Družili se godinama

Vesko Vujošević, brat nastradalog Darka, koga su u Crnoj Gori proglasili herojem koji je dao svoj život pokušavajući da spase prijatelje, kaže da je njegov brat iza sebe ostavio suprugu, roditelje i dva brata.

- On se s Kumburovićima družio 20 godina. Poslednje tri godine je radio s Ratkom, a nažalost, zajedno su i skončali - rekao je očajni Vesko i dodao da je Darko igumana Neofita upoznao u manastiru.

Darko Vujošević

Facebook

Darko Vujošević, Foto: Facebook

- Bićemo ponosni što smo imali tako hrabrog brata, a tužni što smo ga prerano izgubili. Počivaj u miru, ponosu naš, i čuvaj Kumburoviće pošto ovamo nisi uspeo da ih sačuvaš - poručio je Vesko svom tragično preminulom bratu.

Crkva im sagradila kuću

Raco Dobrović, meštanin sela Bistrica i komšija nastradale porodice, ispričao je da su se Kumburovići za života namučili.

- Teško su živeli, a čestiti su ljudi. Ratko je radio za nadnicu da prehrani porodicu. Crkva im je napravila kuću, a on je pomagao i prenosio materijal da se izgradi put do manastira Vranjina. Stalno je dolazio u crkvu. Ovo je tragedija svih nas - rekao je Dobrović.

Izvučena tela majke i ćerke

Ronioci su iz Skadarskog jezera izvukli tela majke i ćerke, Jane i Nine Kumburović, dok se za telima Ratka Kumburovića i Darka Vujoševića još uvek traga.

- Majčino telo izvučeno je u nedelju, dok je telo devojčice pronađeno juče na desnoj obali. Ronilački timovi nastavljaju potragu za ostalim telima - rekao je Vesko Mijajlović, direktor Regionalnog ronilačkog centra.