Amfilohije
Alo.rs/ Masanori Jošida
Amfilohije

Alo.rs/ Masanori Jošida

Amfilohije, Foto: Alo.rs/ Masanori Jošida

Nakon pročitanog odlomka iz jevanđelja, vladika se obratio narodu besedom. Osvrnuo se na poslanicu Svetog Apostola Pavla, koji hrabri hrišćane da se junački i muški drže.

- A u tom vinogradu su oni koji ubijaju njegove poslanike, tako su ubili svete proroke Božije, učenike Njegove, tako su ubili i samog Gospoda Isusa Hrista sina Božijeg jedinorodnog - kazao je napomenuvši da je vinograd Njegov ostao vinograd, Crkva apostolska, a oni koji su mu ostali verni, dobijaju blagoslov i zadobijaju život večni.

Mitropolit je opomenuo na one koji misle da se njima treba klanjati, prolaznim ljudima, a ne večnom Bogu.

JOŠ O CRNOJ GORI:

- Bogočovek je kriterijum svega onoga što se događa ovde na zemlji i u večnosti - rekao je i dodao da bogočovečansko stanje Sina i napredak u njegovo ime, jeste mjera čovekovog napretka, a to je bezmerna i vječna mera.

Nakon Svete liturgije, Vladika Amfilohije je napomenuo da je smisao Crkve Božije to što je ona tu za sve narode, pa i za sve vere. Osvrnuo se na započeto obnavljanje manastira na Zlatici, rekavši da predstoji obnavljanje i drugih svetinja, a naročito manastir na Briskoj Gori, koji je srušen od strane bezbožne vlasti.

Mitropolit Amfilohije

Printscreen

Mitropolit Amfilohije, Foto: Printscreen

- Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu Patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada prije nego što se vratimo na Lovćen, što će nadam se biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletjela sa Lovćena - kazao je i podsetio na amanet Kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira.

- Sve što je srušeno, Crkva Božija obnavlja, a najviše srušene ljudske duše zatrovane grehom i drugim nesrećama i smrtoljubljem. Crkva Božija vaskrsava duše kao što je vaskrsnula ovaj narod Božiji - rekao je vladika, napomenuvši da tamo gde ima vere ima i pravde i sloge i ljubavi.

- Krenuli smo putem kojim idemo vekovima - dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Djordjevic

07.09.2020 01:29

Hoce li neko vise ucutkati ove popove? Ok, bice opovrgnut zakon i nek gledaju svoja posla! Od ovolikog srbovanja samo stvaraju tenzije kod ne pravoslavnog stanovnistva!