Hrvatska zastava
Printscreen / Youtube
Hrvatska zastava

Printscreen / Youtube

Hrvatska zastava, Foto: Printscreen / Youtube

Nekadašnji hrvatski ministar ekonomije Goranko Fižulić izjavio je danas da bi značajan iskorak za Hrvatsku bio da, na primer, lider SDS S Milorad Pupovac bude ministar spoljnih poslova Hrvatske u novoj vladi.

"Kada bi, na primer, kojim slučajem bilo hrabrosti i mudrosti da Pupovac preuzme Ministarstvo spoljnih poslova, to bi bio ogroman iskorak i promenio sliku Hrvatske te doveo Hrvatsku u novu poziviju prema susedima - Srbiji i BiH", rekao je Fižulić gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

Smatra da ako manjine ne dobiju neko značajno ministarstvo, ako to bude samo mesto potpredsednika za neke delatnosti, onda će to biti neko drugi iz SDS S-a, ne bi, kaže, trebalo da bude Pupovac.

Milorad Pupovac

Youtube/Printscreen

Milorad Pupovac, Foto: Youtube/Printscreen

Predstavnik manjina na značajnoj funkciji u novoj hrvatskoj vladi bi, prema Fižuliću, “za Plenkovića bi bio veliki iskorak i bitno bi popravilo sliku Hrvatske, a i njegove buduće evropske ambicije bi bile osnažene”.

Hrvatska će, kaže, dobiti vladu koja bi se mogla nazvati, kako je rekao, vladom “Plenkovića i Pupovca”.

To bi, prema njegovim rečima, bilo nešto što je Hrvatska imala u vreme premijera Ive Sanadera, vlada sa nacionalnim manjinama.

Smatra ui da će nova vlada sa parlamentarnom većinom od 76 poslanika biti dovoljna Plenkoviću i da on neće u, kako je rekao, pregovaranja ili nagovaranja “pojedinaca iz Škorinog bazena, jer mu to jednostavno ne treba".

Rekao je da će Istarski demokratski savez (IDS) i ovoga puta, kao i u nekoliko navrata ranije podržati prećutno vladu HDZ-a, ali da on neće biti u vladajućoj većini.

Smatra i da će Plenkoviću biti mnogo lakše da napravi politike nego ekonomske promene.

Pročitajte i: