Milorad Dodik
Tanjug/Filip Krainčanić
Milorad Dodik

Tanjug/Filip Krainčanić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

PROČITAJ JOŠ:

"On (papa) je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju", rekao je Dodik.

"Zaključili smo da je veoma važno da se sačuvaju stabilnost i mir. Zajednički smo izražili žaljenje zbog događaja na Novom Zelandu i Šri Lanki", rekao je Dodik.

On je dodao da je zadovoljan sastankom s papom koji je, kako saznaje RTRS, trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci s poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

Papa Franja

Tanjug/AP

Papa Franja, Foto: Tanjug/AP

Dodik je naglasio da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija RS i BiH s Katoličkom crkvom.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.

"Potrebna je saradnja sa svim verskim zajednicama, jer je to način kako možemo ići dalje", rekao je Dodik.

Tokom sastanka, Dodik i papa Franja razmenili su i poklone.

"To je kandilo koje je urađeno na poseban način", rekao je Dodik.

On je dodao da je od pape Franje dobio posebno urađenu kompoziciju, koja simbolički odražava goluba i predstavlja mir u svetu.

Navodi se i da je pred sastanak Dodika i pape postrojena garda koja je dočekala predsedavajućeg Predsedništva BiH, u čijoj pratnji je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović je rekla da je na sastanku sa papa Franjom istaknuta važnost ravnopravnosti svih etničkih zajednica u BiH .

Patrijarh Irinej

Tanjug

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug

Ona je dodala da se danas u Vatikanu može ravnopravno razgovarati sa predstavnicima Svete stolice što, kako je ocenila, pokazuje da je Srpska uvažena.

Cvijanović je ocenila i da papa i Vatikan dobro poznaju stanje u BiH.

"Posebno kada razgovarate sa državnim sekretarom, tu nemate nikakvih dilema, sve od ugovora koji reguliše odnose između Katoličke crkve i BiH do svih drugih stvari operativnog karaktera, ali i političkog karaktera kao što je Izborni zakon, potreba da se obezbedi potpuna ravnopravnost, i mnoge druge stvari sa kojima smo suočeni", navela je Cvijanović.

Ona je dodala da joj je bilo jako važno da je mogla da predstavlja Republiku Srpsku i da je pocastvovana što je u delegaciji predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Cvijanović je naglasila i da je papa čestitao Uskrs vernicima u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik se sastao i s državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom s kojim je, kako je naveo, razgovarao i o formiranju vlasti na nivou BiH.

"Videla se i potreba da se ukaže na tešku političku poziciju, pre svega Hrvata, odnosno katolika i da je neophodno da to bude na bazi pariteta, onako kako je i predviđeno", rekao je Dodik.