Milorad Dodik
Tanjug/Rade Prelić
Milorad Dodik

Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Narodna Skupština Republike Srpske na posebnoj sednici raspravljala je o Izveštaju Željke Cvijanovic predsednika Republike Srpske o antidejtonskom radu Ustavnog suda BiH i jednoglasnim usvajanjem 8 zaključaka.

Ona je poslala snažnu poruku Ustavnom sudu BiH, političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici.

Narodni poslanici iz svih političkih partija su odlučili da Republika Srpska i Srbi nikada više neće dozvoliti pravno i političko nasilje i da neće dozvoliti otimanje zemlje i druge imovine Republike Srpske.

Milorad Dodik

Printscreen Youtube

Milorad Dodik, Foto: Printscreen Youtube

Pre donošenja istorijske odluke o odbijanju odluka Ustavnog suda BiH, Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i Željka Cvijanović predsednik Republike Srpske prvo su održali sastansk u Palati, a na dan skupštinskog zasedanja u Skupštini Republika Srpska zajednički sastanak sa liderima svih političkih partija.

Ovom sastanku su pored Milorada Dodika iz SNSD-a i Željke Cvijanović i premijera Radovana Viskovića prisustvovali Mirko Šarović predsednik SDS-a, Borislav Borenović predsednik PDP-a, Petar Đokić predsednik Socijalističke partije, Nenad Stevandić iz Ujedinjena Srpska, Nenad Nešić iz DNS-a, Nedeljko Čubrilović, predsednik Demosa, Dragan Čavić iz NDP-a.

Milorad Dodik, predsednik SNSD-a i član Predsedništva BiH pozvao je sve lidere srpskih političkih partija u Republici Srpskoj da se izdignu iznad partijskih interesa i da jedinstveno donesu zaključak o održavanju posebne sednice Skupštine na kojoj bi svi jednoglasno doneli zaključke o neustavnoj odluci Ustavnog suda BiH.

Željka Cvijanović

AP/Darko Vojinović

Foto: AP/Darko Vojinović

Nakon široke rasprave zaključeno je da se jedinstveno moraju braniti interesi Republike Srpske i dosledno sprovođenje Dejtona i da se traži poništenje Odluke Ustavnog suda BiH i traži hitno donošenje novog Zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija.

Zaključeno je da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju u Parlamentu BiH i drugim organima sve dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH. Milorad Dodik, predsednik SNSD-a je na ovaj način ujedinio sve političke lidere srpskih partija na posebnoj sednici Skupštine Republike Srpske i uz široku raspravu su zajedno doneli predložene zaključke.

Ovo je bila prilika kada su svi politički lideri bili zajedno i diskutovali na sednici Skupštine i tako poslali jedinstvenu poruku da će biti privrženi Dejtonu i da će sprovoditi zaključke Skupštine Republike Srpske.

Milorad Dodik, Dan Srpske, Banjaluka

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Ova odluka Skupštine Republike Srpske nije prihvaćena u političkom Sarajevu, a i ni od nekih ambasadora u BiH.

Šefik Džaferović i Željko Komšić su protiv ove odluke. Milorad Dodik je rekao da mu je američki ambasador pretio, a Valentin Incko traži sprovođenje odluke Ustavnog suda.

Milorad Dodik je rekao da će o daljem putu Republike Srpske odlučiti narod na referendumu ukoliko se ne prihvate predlog Zakona o Ustavnom sudu BiH i dijalog koji traži Republika Srpska.

Dodik kaže da Republika Srpska traži ono sto joj je dato po Dejtnu i da ništa nije usmereno protiv Bošnjaka. Dodik je rekao da će se sve odlučivati dogovorom, javlja naš dopisnik iz Banjaluke Nikola Žunić.