Milorad Dodik
Printscreen
Milorad Dodik

Printscreen

Milorad Dodik, Foto: Printscreen

Bezbednosni problem

- Sad se vidi koliko je bilo važno što je Republika Srpska rekla da se na njenoj teritoriji ne mogu zadržavati migranti, niti mogu biti migrantski centri. I otkuda 9.000 ljudi iz Pakistana ovde i zašto Pakistan neće da ih vrati - kazao je Dodik.

On je naveo da je za to da se oni deportuju, jer će u BiH napraviti ozbiljan problem. O ovoj temi nisu hteli da se izjasne ni ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić, ni Ministarstvo inostranih poslova.

Migranti

EPA

Migranti, Foto: EPA

Dugoročna strategija 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ne čudi to što političko Sarajevo ćuti i sve u vezi s migrantima gura pod tepih.

- Zato što to lančano povlači odgovornost do samog rata. Kako su davana dokumenta, ko je dolazio u ovu državu, ko je bio na čelu kojih institucija ili koji ministar u to vreme, kako su se obreli neki ovde, kako su se oni koji su se obreli u BiH ođednom našli u velikim svetskim terorističkim napadima - rekla je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović

Profimedia

Željka Cvijanović, Foto: Profimedia

Primer za to je Pakistanac Halid šeik Muhamed, koji je s kuvajtskim dokumentima ratovao u BiH, a nakon toga, sa BiH državljanstvom, 11. septembra 2001. godine organizovao teroristički napad u Americi. Zbog toga, stručnjaci za bezbednost upozoravaju da se ne smeju potceniti migranti iz ove zemlje.

Deportacija

Isti stav u aprilu je izneo ministar bezbednosti Fahrudin Radončić. Najavljujući početak deportacije migranata u zemlje iz kojih dolaze, posumnjao je tada da Pakistan neće sarađivati.

- Ako odbiju da sarađuju, ja ću tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata u ovoj zemlji - poručio je Radončić.

Međutim, dan kasnije, ambasador Pakistana Muhamed Halid Rao požalio se na Radončića bošnjačkom članu Predsedništva Šefiku Džaferoviću i ministarki inostranih poslova Biseri Turković.

Komentari (1)

Komandant 1001

17.05.2020 11:31

Dodik, kako amerika brani upad migranata u USA, takvom (demokratskom) metodom uradi ti s tim talibanima....ni koraka u RS !!!