"Bakire ne okreći glavu!"

Alo.rs/N.Ž./J.A. | vesti 2020-02-21 18:26:05 2020-02-21 18:26:05

Najnovije informacje iz BiH

TV.RTV.RS

Milorad Dodik predsednik SNSD, posle sednice Izvršnog komiteta, novinarima je rekao da je Izvršni komitet SNSD podržao Zaključke posebne sednice Skupštine Republike Srpske koji se odnose na Ustavni sud BiH i zaključio da je neophodno održati jedinstvo srpskih političkih partija u Republici Srpskoj i Federaciji, oko Skupštinskih zaključaka, jer je došlo do urušavanja Dejtonske i Ustavne pozicije Republike Srpske, odlukom Ustavnog suda BiH.

Željka Cvijanović potpredsednik SNSD-a je zadužena, da se već preko vikenda održe sastanci sa predstavnicima političkih partija koje su zastupljene u Parlamentu BiH.

Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD zadužio članove Predsedništva ove partije, da narednih dana održe sastanke sa opštinskim odborima SNSD i upoznaju ih sa stavovima stranke a da najviši funkcioneri u većim gradovima i opštinama održe tribine i upoznaju građane i razgovaraju sa građanima o Zaključcima Skupštine Republike Srpske.

On je posebno istakao, da je ovo jedna od najtežih i najdelikatnijih situacija posle Dejtona, i da Ustavni sud nastoji da u potpunosti eliminiše i razgradi Republiku Srpsku njeno ime i njenu suštinu. Izvršni komitet je zaključio da se neće dozvoliti razgradnja Republike Srpske i da građani žele da žive u pravnoj državi. Dodik je poručio Bakiru Izetbegoviću, da ne okreće glavu od dva naroda i jedne Republike Srpske.

"Moramo razgovarati i kada znamo da razgovor možda neće uspeti", istakao je Milorad Dodik predsednik SNSD-e.

Ivršni komitet je zadužio poslanicki klub SNSD u Predstavničkom domu BiH, da u redovnoj proceduri u Parlamentu BiH predloži novi Zakon o Ustavnog sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija.

Radovan Višković premijer Vlade Republike Srpske, zadužen je da zajedno sa opštinskim odborom SNSD u Bijeljini, obavi razgovor sa Mićom Micićem iz SDS-a i gradonačelnikom. Dodik je rekao da je Sporazum o saradnji već stigao od Miće Micića i da će se o njemu razgovarati u Bijeljini.

Poruka Milorada Bakiru Izetbegoviću da se mora razgovarati je poruka političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici da Republika Srpska i Milorad Dodik traže postojanje Dejtona, Ustava i dijaloga, a ne rušenje države kako to kažu bošnjački političari iz Sarajeva a koje podržavaju i neki ambasadori stranih država.

Expand player
Pogledajte više