Crna Gora, crkva, rušenje
Youtube printscreen
Crna Gora, crkva, rušenje

Youtube printscreen

Crna Gora, crkva, rušenje, Foto: Youtube printscreen

"Na našu veliku žalost, i pored svih naših trudova i pokušaja zajedno sa bratstvom pravoslavne omladine Crne Gore, vlast države Crne Gore je donela zvaničnu odluku, da našu crkvicu-krstionicu, posvećenu Svetom Petru II Lovćenskom Tajnovidcu, sruši, u utorak 2.4.2019 u devet časova", saopšteno je iz Manastira Miholjska prevlaka.

Pročitajte još:

"Mi ostajemo na ovome svetome mestu, koje je natopljeno mučeničkom krvlju, 72 Sveta Prevlačka mučenika, koji će sa nama tog dana biti tu, da vide, ko ulazi u svetinju njihovu, da razori Hram Božiji. Pozivamo vas, svu decu Oca našega Nebeskoga, da nastavite da se molite za nas, a osobito i za one, koji su doneli ovu odluku. Neka je slava Bogu našem, kroz svo vreme, i svu večnost", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) odbilo je u januaru zahtev Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) da zadrži krstionicu na vodi, koja je podignuta na ponti na Ostrvu cveća.

Preporučujemo i ovo:

Iz MPC-a tada nisu komentarisali odluku resora na čijem je čelu Pavle Radulović.

Iz Direktorata za inspekcijske poslove MORT-a ranije su Srpskoj pravoslavnoj crkvi naložili da ukloni nelegalni objekat u tivatskom zalivu i krstionicu sruši do 20. decembra prošle godine.

Iz MPC su tada kazali da nisu bili upoznati sa time da je za objekat površine 11,33 metra kvadratna potrebna tehnička dokumentacija, te da će je, pošto su upoznati sa tim, zatražiti naknadno, “jer nemaju nameru da izbegnu obaveze prema državi”.

Građevinsko-urbanistička inspekcija MORT-a u decembru je bila na gradilištu i konstatovala da se na ponti, na Ostrvu cveća, izvode građevinski radovi mimo planskih dokumenata.

Iz MPC su tada, pored ostalog, kazali da je na spornoj lokaciji, prema planskim dokumentima, predviđena gradnja verskog objekta. Tvrdili su i da je u pitanju privremeni objekat, nakon čega su uložili žalbu na rešenje inspekcije o rušenju, ali je njihov zahtev ponovo odbijen.

Iz Ministarstva su tada ostali pri stavu da krstionica na vodi mora biti srušena.

Iz resora Radulovića, u obrazloženju rešenja, su dodali i da planskim dokumentima jeste predviđena gradnja vjerskog objekta, ali unutar Ostrva cveća, a ne na ponti.

Dodali su i da na ponti nije predviđeno postojanje bilo kakvog objekta.

"Navod žalitelja da se radi o privremenom objektu ne stoji, jer planom nije propisano postojanje bilo kakvih objekata na pontama, pa ni privremenih”, navodi su u odgovoru Ministarstva na žalbu MPC.

Predivna Krstionica nalazi se u samom moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene pre više od 11 vekova u sedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine. U 15. veku, nakon mletačkih osvajanja, odnesena je u Veneciju, a za vreme NDH 1942. godine preneta u Hrvatsku, gde se i danas nalazi.

Kada je grofica Katarina Vlastelinović 1833. godine kupila deo ostrva znajući za njegovu svetinju, ona je obnovila deo konaka i sagradila crkvu Svete Trojice i predala je Njegošu.

Međutim, najveću traumu još predstavlja rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu, gde ni grob ni amanet svetog vladike vlastima nisu bili bitni.

Upravo u spomen na ovaj tragičan događaj, kao i na rušenje manastira na Prevlaci, Krstionica je i nazvana "Suza Njegoševa".