ZAKON KOJI STAVLJA SRBE NA STUB SRAMA Milo udario jače nego ikad, kreće otimačina gora nego na Kosovu '99. godine!

Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, utvrdila je Vlada na današnjoj sednici.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Svi verski objekti koji su bili imovina Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina.

To je predviđeno predlogom zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je utvrdila Vlada na današnjoj sednici.

MILO, SAD SI STVARNO GOTOV! Ekspertskа misijа iz EU stiže u Crnu Goru - imaju samo JEDAN CILJ!

Kako je saopšteno iz Službe Vlade za odnose sa javnošću, tim predlogom zakona utvrđuju se jednake obaveze i prava svih verskih zajednica koje deluju na teritoriji Crne Gore i na jasan i transparentan način se rešava pitanje državne imovine.

PUKLA BRUKA! STRIC OTKRIVA PORODIČNU SRAMOTU! Bahati sinovac Milo Đukanović ga je zakinuo za 2 miliona evra: Kosti mog đeda bacili iz grobnice da bi svom ocu napravili mauzolej!

- Svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biće prepoznati kao državna imovina - kaže se u saopštenju.

Navodi se da ako neka verska zajednica raspolaže dokazima da je na osnovu nekadašnjih ili današnjih važećih propisa postala vlasnik neke imovine, država će to priznati i poštovati.

RASTERUJU GOSTE SA JADRANA Takse u Budvi nisu jedini problem. Turisti od OVOG beže k'o đavo od krsta!

- Tamo gde takvih dokaza nema, već je reč o imovini koju je stvarala i sticala država Crna Gora i koja predstavlja kulturnu baštinu svih njenih građana, takva imovina biće upisana kao kulturno blago, odnosno kao državna svojina Crne Gore - ističe se u saopštenju.

 

Tokom diskusije o predlogu zakona predsednik Vlade Duško Marković ukazao je na istorijski značaj tog zakonskog teksta.

- Nakon obnove nezavisnosti i nakon pune međunarodne afirmacije Crne Gore kroz članstvo u evroatlantskoj porodici savremenih zapadnih demokratija naša dužnost je da do kraja utemeljimo kulturni i građanski identitet naše države - rekao je on.

U tom cilju, kako je istakao Marković, ovaj zakon je izuzetno važan. Kako je naveo, on predstavlja završni korak na istorijskom putu kulturne emancipacije Crne Gore.

- Njime garantujemo svakom građaninu Crne Gore slobodu da po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovesti, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države - saopštio je premijer.

Kako se navodi, predlog zakona je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u toj oblasti, Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do smernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a.

Predlog zakona će pre usvajanja u Skupštini biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

Crkvica-krstionica, Crna Gora
Crkvica-krstionica, Crna Gora, Foto: Facebook

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: flamantes
  17/05/2019 - 13:32
  Mislim das pretjerujete, SPC nema iumovine u Crnoj Gori
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi