Milo Đukanović
Shutterstock
Milo Đukanović

Shutterstock

Milo Đukanović, Foto: Shutterstock

 

Prvo su nudili novac, a kada to nije prošlo, rešili su da otmu „zakonskim“ putem. Naime, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je još 2007. godine odbio ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve. U pitanju su ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose, prenosi portal IN4S.

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića „Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže da je američki ambasador Milejdi predložio političku saradnju između pravoslavaca i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi, kako je kazao, sprečavanja majorizacije hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arhiepiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinijem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem. Taj susret dogodio se 14. maja 2007. i na njemu je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog.

Trg svetog Petra Vatikan

Shutterstock

Trg svetog Petra Vatikan, Foto: Shutterstock

 

A 13 godina kasnije Milo Đukanović je potpisao zakon kojim se omogućava otimanje svetinja, odnosno pretvaranje u državnu imovinu, ali ono što nije očekivao jeste veliki otpor naroda koji je stao u njihovu zaštitu. Nažalost, „gospodar“ Crne Gore, koji despotski vlada zemljom gotovo 30 godina, ne odustaje od namere da otme svetinje, ali i zemlju koja pripada SPC, kako bi gradio kockarnice i hotele, ali istovremeno obezbedio i velikog saveznika u Vatikanu, kome bi prodao ruke Svetog Jovana Krstitelja, česticu Časnog krsta i ikonu Presvete Bogorodice Filermose. 

A da takav predlog nije bio usamljen, pre nekoliko dana podsetio je ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem (preminuo 2019), kojem je traženo isto to, ali od Malteškog reda. Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom profilu na Fejsbuku deo intervjua sa bivšim predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem iz 2010. godine.

U svom izlaganju Bulatović govori o trenutku svoje spoznaje relikvija koje se čuvaju u manastirima Crne Gore, o njihovim duhovnim vrednostima za naš narod, ali i o tome kolike su sume novca „u igri“ kada je o njima reč. Bulatović je tada kazao da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC. Kako sam priznaje, to je bio veliki novac, posebno za zemlju pod sankcijama, ali otišao je kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju. Tada je, kaže Bulatović, shvatio svoju grešku što je tako i pomislio, ali i kolika je njihova vrednost u svakom pogledu.