Milo Đukanović
Associated Press
Milo Đukanović

Associated Press

Milo Đukanović, Foto: Associated Press

Ðukanović je rekao da su komiti bili borci za slobodu Crne Gore u vreme austrougarske okupacije u Velikom ratu i borci za odbranu njenog državnog dostojanstva nakon, kako je naveo, nasilnog pripajanja Srbiji 1918.

Oni, tvrdi Ðukanović, nisu pristajali ni na tuđinsko, ni na savezničko ropstvo i poniženje.

Nisu pristali da Crne Gore više ne bude, da se poništi njena velika istorija, naveo je Ðukanović u svom govoru dostavljenom Tanjugu.

- Danas im država Crna Gora sa osećanjem duboke zahvalnosti odaje priznanje za njihovo antičko junaštvo. Slobodna, nezavisna, prosperitetna i uvažena Crna Gora, za kakvu su se borili i koju su sanjali. U vreme Komitskog pokreta nije se moglo ni slutiti da će ona kroz koju deceniju postati ravnopravna članica jugoslovenske socijalističke zajednice - naveo je crnogorski predsednik.

A posebno, kazao je, da će Crna Gora 88 godina "nakon nestanka biti obnovljena kao nezavisna, međunarodno priznata država, i ubrzo zauzeti dostojanstveno mesto u prestižnoj zajednici evropskih i evroatlantskih država i naroda".

- Vreme je pokazalo da njihova žrtva nije bila uzaludna - rekao je Ðukanović.

Govoreći o istorijatu njihovog nastanka i raspuštanja, Ðukanović je rekao da "upravo tada oslobođena Crna Gora biva unižena od Srbije i izigrana od saveznika".

- Ideal ujedinjenja južnoslovenskih naroda pretvorio se u njen najveći nacionalni raskol. Dok su jedni bili za bezuslovno prisajedinjenje Srbiji, drugi su bili za jugoslovensku zajednicu koja bi sačuvala čast i ime crnogorsko. Uspostavljen je režim pod bajonetima srpskih trupa i bjelaških snaga. Crna Gora je surovo kažnjena i načinom ujedinjenja i ponižavajućom pozicijom u novoj državi - tvrdi Ðukanović.

On je rekao i da je "akcijom srpske vlade", koju su sprovodili njeni crnogorski poverenici, rađeno sve da Crna Gora nestane kao država, i da se detronizuje njena dinastija Petrović Njegoš".

Pročitajte još:

Ðukanović tvrdi da je Njegoš upavo na komite mislio kada je pevao: “Na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje.

- Sa ove istorijske distance danas se jasno vidi koliko je napora trebalo da se ostvare ideali zbog kojih su se komiti žrtvovali. Kao i mnogo puta u crnogorskoj istoriji, desilo se da veliki ciljevi moraju čekati neku novu generaciju - rekao je Ðukanović i dodao da je Komitski pokret dobio i svoje sledbenike u političkim i intelektualnim grupacijama, koje su delovale u Crnoj Gori između dva svetska rata.

Šef crnogorske države je ocenio i da su crnogorski komiteti svojom borbom, ciljevima i idejama bili preteča pokreta za obnovu nezavisne Crne Gore 2006.

- Mi smo privilegovana generacija koja je završila tu istorijsku misiju. Obnovljena na nasljeđu Komitskog pokreta, današnja Crna Gora želi njegovom afirmacijom da ukaže na kojim temeljima počiva, i koje vrednosti baštini. Bez toga Crna Gora ne bi bila autentična, niti bi crnogorski trajala - naveo je.

Poručio je Ðukanović da Crna Gora nikada više ne sme doustiti da to dragoceno nasleđe bude rastakano i negirano kao ideološko oruđe bilo čije politike.

- Zato je naša dužnost da i sadašnjoj i budućoj Crnoj Gori ukažemo da će je nasleđe Komitskog pokreta uvek činiti dostojnom njene slavne tradicije i njene dostojanstvene budućnosti. Neka tome od danas svedoči i ovaj spomenik - zaključio je Ðukanović.

 

 

Komentari (10)

kiza

26.12.2018 18:30

Svi govore Milo je poludeo. Ko zna mozda i jeste, ali postoji jedna nit u njegovom tzv drzavnicko ponasanju a to je kriminal kriminal i samo kriminal. Dok to postoji meni nista ne mogu.Pa vi tzv Crnogorci vidite gde ste dok na postanete shiptari.

Djura

26.12.2018 18:31

A ti njegovi junaci jesu valjali belo i pucali po Beogradu

zagondzija

26.12.2018 18:33

Bagro

Amater

26.12.2018 18:46

KOLIKO SI POSTEN I VOLJEN U TVOJOJ MILOJ CRNOJ GORI VISE IMAS NA SKUPU OBEZBEDJENJA NEGO LJUDI KOJI TE SLUSAJU.SRBIJA TE UNIZILA A ZIVELI STE OD NJE CEO VEK,PRIVREDA VAM JE BILA IZVOZ KAMENA I KRECA A KULTURA DJEKNA.NEMOGU DA VERUJEM DA TOLIKO MRZIS SRBE ILI SI SAZNAO DA SI POREKLOM ALBANAC.

Esperanto

26.12.2018 19:02

Koliko li se puta prevrnuo Njegos (i ne samo on ) posle ovog ( sramnog ) Djukanovicevog govora

Драган

26.12.2018 20:19

"Којој овци своје руно смета, онђе није ни овце ни руна."

Buvi

27.12.2018 01:09

Pa cekaj je l'on zaboravio da su oni potekli od nas Srba ili sta?

PetarKg

27.12.2018 05:56

Iskreno , zao mi je prave Crnogorce , one casne i postene , hrabre ljude , ciiji su preci umeli da daju zivot za brata sumadinca , koji vole nezavisnu Crnu Goru , ali ne mrze Srbiju i zao mi je Srba tamo , kojih je mozda i vise , jer nezavisna crna gora postoji glasovima albanaca i muslimana , uglavnom ( tako su dobili vecinu) ... Rekoh , bice mi ih zao kada bude borba na ulicama Podgorice , za opstanak , protiv tih istih albanaca i muslimana i kada budu molili srbiju da im pomogne ....

flamantes

27.12.2018 07:46

Nit je koga vrijeđao, nit je što izvrtao, rekao je potpunu istinu.

Lazar

27.12.2018 15:06

Nemam nikakav problem sa cinjenicom da Crnogorci u zadnje vreme imaju naglasen kompleks nacionalnog identiteta.To je po meni dobro,jer cemo u buducnosti moci lakse da odvojimo zito od kukolja.Ali stvarno je sramno ko drzi predavanje o moralu,istini,cestitosti?Kriminalac prve kategorije...Njegove reci nemaju duhovnu podlogu i potporu kao kod Njegosa,prazne su i bezvredne.Rekao bih da to cak nisu ni njegove reci vec da citira ono sto mu je nalozeno