Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, saopštio je u sredu uveče crnogorski Institut za javno zdravlje, a crnogorski predsednik Milo Đukanović u svom je obraćanju pozvao građane Crne Gore na zajedništvo.

Prva dva slučaja obolevanja od koronavirusa Crna Gora potvrdila je pre dva dana i radi se o dve ženske osobe koje su doputovale iz SAD-a i Španije, a među slučajevima od srede jedan nema epidemiološku vezu s ranijim slučajevima.

"Danas su u laboratorijima Instituta završene preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka pozitivno je šest, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prenosi Hina.

U obraćanju građanima crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora, do juče jedna od retkih država u svetu bez koronavirusa, spremno dočekala prve slučajeve zaraze te da je crnogorski zdravstveni sastav, "uz vanredne mere Vlade i intenzivnu aktivnost i svih drugih državnih institucija, dobro organiziran za delovanje u novonastalim uslovima”.

“Poučeni negativnim iskustvom nekih evropskih zemalja, mi smo na vreme poduzeli odgovarajuće mere zaštite zdravlja naših građana... Obvezni smo da do kraja poštujemo mere koje preduzima Koordinacijski tim na nivou države; da se u potpunosti pridržavamo saveta lekara; da se ponašamo disciplinirano i krajnje odgovorno, pre svega prema sebi i prema najbližima; tako ćemo najbolje pomoći i sebi i drugima, kao i elom društvu. Pritom, moramo pokazati i ličnu i društvenu humanost i solidarnost”, rekao je Đukanović u obraćanju naciji.

Koronavirus u Italiji

EPA

Koronavirus u Italiji, Foto: EPA

Đukanović je u ime svih građana pružio punu podršku i zahvalnost lekarima, medicinskim radnicima, svima zaposlenima u zdravstvu. Istakao je da je potrebno ostaviti po strani političke nesporazume i podele.

„Okrenimo se jedni drugima. Ugledajmo se na svetle primjere iz naše slavne prošlosti. Naši preci su samopožrtvovanjem, slogom i zajedništvom, hrabro i razumno nalazili put do pobede i u najkritičnijim situacijama. Naša generacija danas se nalazi pred jednim specifičnim, ali, takođe, velikim izazovom. Teški i neizvesni su dani pred nama, ali sam optimista. Mi nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje. Zajedno i odgovorno, mi to možemo. Nek' je večna Crna Gora “, poručio je predsednik Crne Gore.

Crna Gora, iako tada bez potvrđenog slučaja koronavirusa, krajem prošle nedelje zaustavila je nastavu u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Takođe je obustavljen i javni autobuski i železnički saobraćaj, te su zatvoreni sve frizerski i kozmetički saloni.

Svi zaposleni pozvani su da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju decu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

Komentari (8)

brko

19.03.2020 15:29

Lepo mu stoji ova zastava u pozadini.

Deda Nole

19.03.2020 17:58

@brko - Pa Sok Milo voli crvenu boju jos iz komunistickih dana bas mu lepo stoji,masala.

mico

19.03.2020 22:27

@brko - Otkud Milo sa zastavom Albanije...pa da nije C.Gora sada pod njih?Ne daj Boze pa ti albanci se brze sire od korone?

Besan

19.03.2020 18:33

Jedini tacno koji nisu imali pozitvne na covid 19! Kada niste imali ni testove do pre 3 dana!

knez

19.03.2020 20:28

dje si bijo dosad

branka met

19.03.2020 22:35

Rečenica: "Okrenimo se jedni drugima....", zapravo, sublimira sve marifetluke knjaza Mila. Sada je "kuku majko", pa budimo ljudi, pa okrenimo se jedni drugima. I treba! Pitam Knjaza što bi sa pomoći, oslanjanju jednih na druge u dva meseca litija pravoslavnih Crnogoraca koji su vapili za razumom. I treba svi Crnogorci da se pomažu ne samo po pitanju epidemije, nego i popitanjima verskih sloboda, slobode Srba i imovine SPC i katoličke crkve i imovine islamske verske zajednice. Toliko!

svemirski

19.03.2020 23:38

Koji vasi slavni preci jado?? Mislis SRBI?

Master

20.03.2020 02:55

Probudio se i ovaj lelemud.