Crna Gora, Milo Đukanović, izbori
Tanjug/AP
Crna Gora, Milo Đukanović, izbori, Foto: Tanjug/AP

Kada bi napravili paralelu između izbora koji su se u Crnoj Gori održavali 2012. godine, 2016. i danas, brojevi govore da je izlaznost duplo veća.

Pročitajte još:

Državna izborna komisija proglasila je 11 lista za učešće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 30. avgusta, a kako su saopštili biračko pravo ima 541.232 građana i u odnosu na predsedničke izbore pre dve godine, broj birača se uvećao za oko 8.600.

Ovih dana, pred same izbore, mnogo se govorilo i spekulisalo o tome kolika će izlaznost biti i kako će toi uticati na sam izborni proces i vlast Mila Đukanovića.

Kada bismo uporedili izlaznost 2012., 2016. godine i danas, izbori 2020. godine beleže najveću izlaznost do sada. Prema informacijama, izlaznost do 13 časova premašila je 54 odsto, dok je 2016. godine iznosila 39 odsto, a 2012. 33 odsto.

Prema statističkim podacima i istraživanjima stručnjaka, ako se izlaznost nastavi u ovom intenzitetu, u narednih dva sata ukupna izlaznost trebalo bi da bude više od 70 odsto što je i više nego dovoljno da se surovi režim Mila Đukanovića "skine" sa vlasti posle 30 godina.

Stručnjaci ovoliku izlaznost komentarišu na sledeći način:

Rezultat zavisi od izlaznosti

Miloš Bešić, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže da je jedan od ključnih faktora na svim izborima u Crnoj Gori do sada bila je izlaznost.

Kad je bila niža, vlast je lagano pobeđivala, ali kada je bila oko ili preko 70 posto, bilo bi neizvesno. Istraživač javnog mnjenja Miloš Bešić je uveren da će ovog puta biti manja izlaznost od toga.

- Da li to nužno ide u u prilog DPS-u? Ne. Ovoga puta može se desiti da glasači DPS-a apstiniraju, a da opozicioni u većem broju izađu na birališta, a sve ovo zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Ovaj Zakon je motivisao prosrpske birače da izađu i glasaju, i demotivisao deo DPS glasača koji su vezani za SPC - kaže Bešić.

Izlaznost ruši Mila

Velika izlaznost u Srbiji je sve iznad 60 odsto upisanih birača, ali za Crnogorce će to izgleda biti mnogo više. Izlaznost iznad 70 odsto opoziciji značajno rastu šanse, a iznad 75 odsto već postaju favoriti.

Crna Gora, Milo Đukanović, izbori, Foto: Tanjug/AP

Broj glasova za cenzus raste, a cezus ipak najviše visi DPS-ovim parnerima: SD, SDP i pojedinim manjinama. DPS sada nije baš u situaciji da svima njima pomaže prelivanjem glasova, jer je, prema projekcijama, i sam na za DPS skormnih 35 odsto.

Pad podrške SD, SDP i LP

Đukanovićev režim do sada je vladao uz pomoć satelitskih stranaka, koje su ponekad bile u vlasti, a ponekad i njegova fiktivna opozicija.

Obavljena istraživanja javnog mnjenja predviđaju visoku izlaznost na predstojećim izborima, čak preko 70%, odnos snaga između režimskog vladajućeg bloka i opozicije je zasada u korist opozicije.

ANKETA: Da li će narod večeras slaviti pad Mila Đukanovića?

 

Iako DPS ima na raspolaganju neograničene finansijske i druge resurse mogao bi pobijediti samo u slučaju (pred)izbornih manipulacija i izborne prevare. Pre pet godina su iz jedne satelitske partije, Socijaldemokratske partije (SDP), nastale dve političke partije: Socijaldemokrati (SD) i dosadašnji SDP.

Prema ovim podacima, samo jedna stvar proizilazi kao zaključak, a to je da ako se ovakva izlaznost nastavi, vlast Mila Đukanovića "pada" za manje od dva sata.

Preporučujemo:

Komentari (1)

ђура

30.08.2020 19:00

Нема шансе . Поново ће гласачи непогрешиво погрешно бирати .