Milo Đukanović
E-STOCK
Milo Đukanović

E-STOCK

Milo Đukanović, Foto: E-STOCK

Knežević je optužio Đukanovića da je počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

U saopštenju njegovog advokata Zdravka Ðukanovića navodi se da je Ðukanović, u periodu od 30. avgusta do 4. septembra, u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, kako se dodaje, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, prenose podgoričke Vijesti.

ANKETA: Da li Milo Đukanović odlazi sa vlasti?

 

Kako se objašnjava, to je rađeno "tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', ''Mir je naša nacija'' i ''Crno na bijelo'', da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast".

I to tako što je, kako se navodi, na sastanku najviših funkcionera DPS-a 1. septembra, kojim je Ðukanović predsedavao, "napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka, koji su na sastanku usvojeni".

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista...

Među zaključcima koje je naveo su i "širenje panike među članovima DPS-a vestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbegli takozvani ‘preletači", da se o svim incidentima obaveštava kancelarija EU u Podgorici, odnosno ambasadori Kvinte, kao i da je "poželjno slati što više fotografija i video-snimaka, gde se vide ruska i srpska obeležja kao i primeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susednih država Hrvatske, Albanije".

Preporučujemo i:

Takođe se zahteva da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih osoba, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično delo.

"Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića”, navodi se u saopštenju advokata Zdravka Ðukanovića.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Sara

06.09.2020 10:38

To je Milov stil, to su Milove neokomuunističke metode, to rade diktatorski režimi...Jadno, bolesno, strašno...toliko mrzeti svoj narod i svoje korene...