Zoran Milanović,  Sanja Musić Milanović
Printscreen Youtube
Zoran Milanović,  Sanja Musić Milanović

Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Obeležavanje godišnjice akcije „Bljesak“, u kojoj su iz zapadne Slavonije proterane i ubijene na stotine Srba, započeto je incidentom. Dvojica muškaraca pojavila su se u majicama sa ustaškim znamenjem „za dom spremni“, zbog čega je hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio skup.

Hrvatska danas slavi „obljetnicu Bljeska“, iako se radi o akciji u kojoj je ubijeno 283 Srba, a proterano 15.000 iz zapadne Slavonije.

Ni nedolična „proslava“ u Okučanima nije mogla bez simbola ustaštva, pa su se pojedini učesnici pojavili u majicama sa ustaškim znamenjem, na kojima je pisalo „za dom spremni“.

Zbog toga je hrvatski predsednik Zoran Milanović iz protesta napustio skup, prenose hrvatski mediji.

„To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ovo se, na žalost, moralo dogoditi jer je neko hteo da se dogodi, ja u tome neću učestvovati. Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati“, rekao je Milanović.

Na obeležavanje je stigao ceo državi vrh, a Milanović kaže da je razgovarao sa premijerom o incidentu.

„On je slegnuo ramenima. Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu za dom spremni ovde nije mesto“, kazao je Milanović.