Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

U pomenutom dopisu iz Ciriha, u koji su pojedini mediji imali uvid, navodi se da je državljanin Crne Gore telefonom preneo našem vicekonzulu informaciju da se priprema atentat na Kneževića. Za taj pakleni plan on je saznao, kako je naveo, od jednog Albanca koji je 14. maja sedeo sa visokokotiranim pripadnicima službe bezbednosti takozvane države Kosovo, a koji su inače bivše kolege Florima Ejupija, koji se sumnjiči za ubistvo Olivera Ivanovića, ali je optužen i za napad na autobus „Niš ekspresa“ u kojem je poginulo 12 civila.

Prethodnog dana je na KiM boravio izvesni Golubović iz službe bezbednosti Crne Gore, koji je doneo crnogorski pasoš i 400.000 evra za Fljorima Ejupija, koji se trenutno nalazi u Holandiji ili Belgiji i trebalo bi da doputuje u Crnu Goru preko KIM. Planirano je da lično izvrši atentat na Kneževića, i to iz hotela koji gleda na Hram Hristovog vaskrsenja, a u vreme mitinga ili narodnog sabora - navode se reči izvora u dopisu MSP-u iz Generalnog konzulata u Cirihu.

U dopisu se takođe kaže i da je, navodno, za prebacivanje oružja sa KiM u Crnu Goru zadužen Mirko Velimirović, koji je bio svedok protiv Kneževića u procesu poznatom kao „državni udar“, dok bi mu logističku podršku u Podgorici davao izvesni Kolčaj.

Inače, Ejupi je nekadašnji pripadnik OVK koga je svojevremeno Unmik optužio da je izvršio napad na autobus „Niš ekspresa“ 2001. u mestu Livadice kod Podujeva na KiM. Tada je ubijeno 12, a ranjeno 43 srpskih civila. Na mestu zločina nađeni su tragovi njegovog DNK, uhapšen je i odveden u američku bazu „Bondstil“. Odatle je, međutim, pobegao na misteriozan način i tri godine se nije znalo gde se nalazi.

Vratio se u Prištinu 2004. sa još trojicom Albanaca. Odeveni u uniforme srpske vojske ubili su policajca UN, s namerom da za taj zločin budu optuženi srpska strana i zvanični Beograd. Srpske službe ga percipiraju kao iskusnog plaćenog ubicu, a naše vlasti javno su iznele sumnje da je umešan i atentat na Olivera Ivanovića.

Knežević dao izjavu policiji

Milan Knežević je juče ujutru dao izjavu u crnogorskoj policiji, odakle su ga pozvali pet-šest dana nakon što je upozorenje o mogućem atentatu na njega stiglo od Generalnog konzulata Srbije u Cirihu.

Tagovi