Milo Đukanović
Tanjug
Milo Đukanović

Tanjug

Milo Đukanović, Foto: Tanjug

Sin Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene pre skoro tri godine na Malti, Metju Karuana Galicija rekao je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović bio ključna osoba iz te zemlje u istraživanju njegove majke dok je pisala o slučaju Možura.

Pročitajte još:

On je u intervjuu podgoričkim "Vijestima" naveo da je njegova majka ispitivala veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

- Moja majka je istraživala šta su zvaničnici sa Malte radili u Crnoj Gori. Naročito aktivnosti Konrada Micija, Džozefa Muskata, Ticijana Masua, firmu "Vitals Global Heltker" (VGH) i Rama Tumulurija, kao i firmu SOCAR u Crnoj Gori. Ključna osoba koju je istraživala iz Crne Gore je Milo Đukanović kao Muskatov pandan tamo - rekao je Galicija.

Ubijena novinarka Dafne Karuana Galicia

EPA/The Malta Independent

Ubijena novinarka Dafne Karuana Galicia, Foto: EPA/The Malta Independent

Objasnio je da je Dafne ispitivala odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu, čija je veza sa zvaničnicima sa Malte i predstavnike "Šangaj Elektrika", kompanije koju kontroliše kineska vlada, kako je rekao, odmah izazvala sumnju.

Dodao je da je "Univerzal kapital banka" umešana u sumnjive transakcije koje su uključivale ljude, kompanije i banke iz Crne Gore.

Džozef Muskat

Tanjug/Virginia Mayo

Džozef Muskat, Foto: Tanjug/Virginia Mayo

- Jorgen Feneh je primao uplate iz "Mejor Trans LTD" registrovane na Sejšelima iza koje kao pokriće stoji čovek iz Azerbejdžana, na svoj 17 "Blek Ltd" račun u "Nor banci" u Dubaiju. Te uplate su stizale sa računa u ABLV banci u Letoniji, koja je zatvorena zbog zabrinutosti u vezi sa pranjem novca. "Mejor Trans LTD" takođe ima račun i u "Univerzal kapital banci" - ispričao je Galicija.

Prema njegovim rečima, mogućnost da je račun u "Univerzal kapital banci" u Crnoj Gori korišćen kao crni fond za korupciju u Evropi, trebalo da privuče pažnju američkog Ministarstva finansija i Evropske bankarske agencje.

Milo Đukanović

PrintscreenYoutube

Milo Đukanović, Foto: PrintscreenYoutube

Metju Galicija, koji je takođe novinar, nakon tragičnog događaja napustio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i u potpunosti se posvetio nastavku istraživanja slučaja u vezi sa ubistvom njegove majke.

Sa ocem i braćom je osnovao "Dafne Karuana Galicija fondaciju" kako bi radili na poboljšanju vladavine prava na Malti.

Preporučujemo: