Hibridna oluja Medigan
Printscreen: Twitter

 

Jači pljusak pao je u večernjim satima na istarskom i kvarnerskom području usled čega je značajno pala i temperatura vazduha. U kratkom razdoblju na Rijeku se sručila znatna količina kiše zbog čega su ulice preplavile bujice vode, piše portal Riječanin.

DANAS TEŠKO SIVILO! Ceo dan će padati kiša, a oko podneva NEVREME! Prognoza do kraja jula katastrofa!

Ni južniji krajevi nisu bolje prošli. Nevreme je u večernjim satima stiglo do Dalmacije, a obeležile su ga značajne količine kiše.

Dugi otok je apsolutni rekorder dana kada je u pitanju količina padavina koja je pala tokom utorka, javlja Dalmacija danas. Tamo je do 22 sata palo 56 litara kiše po kvadratnom metru. Zanimljivo, ta količina kiše predstavlja dvostruku prosečnu količinu padavina za jul.

 

Kasno uveče se grmljavinsko nevreme preselilo nad južnu Dalmaciju kada su obilni pljuskovi pogodili delove vrgoračkog područja i dolinu Neretve, a zatim i Mljet i Pelješac.

No, meteorološka vest dana svakako je meteorološki cunami do kojeg je došlo u Starom Gradu na Hvaru. Reč je o pojavi naglih oscilacija nivoa mora usled brzih promena vazdušnog pritiska. 

 

Tako je na Hvaru oko 20:30 sati prvo došlo do plime, pa zatim i do oseke kada se more spustilo za oko 105 centimetara u svega desetak minuta. Oscilacije su se nastavile i iza 21 sat, ali nešto slabijeg intenziteta.

Meteorološki cunami zabeležen je i u Veloj Luci, ali je bio manje izražen nego u Starom Gradu, oscilacije su se zadržale unutar 60-ak centimetara.

Grmljavine i kiše bilo je i na Visu. Jedan nautičar zatekao se na moru i snimao je oluju. Dok je snimao, grom je udario jedrilicu udaljenu nekoliko metara od njega.

PROČITAJTE JOŠ: