rum rakija alkohol piće , čaša flaša
Profimedia
rum rakija alkohol piće , čaša flaša

Profimedia

Alkohol, Foto: Profimedia

Isto veče kada je došao kući, nakon što je u Remetincu proveo gotovo deset meseci zbog pokušaja teškoga ubistva, Matiji Karasu (62) u kratku posetu je došao njegov najbolji prijatelj Milan Sušić (62). Samo da proveri kako je. U kuću, ipak, nije želeo da uđe jer mu je policija zabranila.

Naime, Matija Karas u Remetincu je bio zbog pokušaja teškog ubistva upravo svog prijatelja i komšije Sušića. Dan ranije, u utorak, Karasu je na zagrebačkom Županijskome sudu zbog tog dela nepravosnažno izrečena kazna od tri godine zatvora pa je pušten iz pritvora jer je kazna manja od pet godina.

Policijska zabrana

Prema presudi, Karas i Sušić su 15. januara ove godine u Gornjoj Dubravi najpre čitav dan pili zajedno, da bi se zatim, teško "odrvenjeni", posvađali. Tokom prepirke Karas je po Sušiću prolio benzin i zapalio ga. Videvši šta je uradio, počeo je da ga gasi. I ugasio ga je, ali je Sušić pritom zadobio teške opekline - prema medicinskom nalazu na oko 30 posto površine tela ima opekline 2. i 3. stepena.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema zakonu, kada se okrivljeni pušta iz pritvora, sud putem policije mora da obavesti i oštećenog kako ne bi došlo do neželjenih kontakata između njega i okrivljenog. Policija je to i uradila, ali to je u ovom slučaju bio znak Sušiću da mu prijatelj izlazi na slobodu pa da dođe da ga poseti.

- Pa živimo tu gotovo jedan pored drugoga. Rekao sam policiji da ne mogu sad da izbegavam njegovu kuću kad je ona 20 metara od moje - rekao je Sušić koji se na sreću dobro oporavio od teških opekotina, još vidljivih na rukama. Kako je utvrđeno i tokom suđenja, Sušić je na sreću rukama pokrio lice kada je planuo tako da su mu stradale ruke, a ne nos i oči.

- I dalje smo najbolji prijatelji. Opraštam mu sve - kaže Sušić iz zaseoka Ključariček u Gornjoj Dubravi, gde obojica žive.

Alkoholna amnezija

- Mićo! Mićo! - pozvao je Karas Sušića . Kao da ništa između njih nije bilo, iz kuće je izašao Sušić.

"Što je bilo, Matija?", odgovorio je Sušić.

"Ne da su prijatelji, nego su najbolji prijatelji i braća. Slobodno to napišite", rekao je novinarima "Jutarnjeg lista" njihov komšija Saša.

Obojica u glas za tragični događaj kažu: "To je zbog alkohola. Kriv je bio samo alkohol. Špricer".

- Ma kako ne bi. Ja sam imao 3,2 promila, a i on je - kaže Karas, međutim, na to ga Sušić ozbiljno ispravlja: "Ja nisam imao tri promila, imao sam manje". Međutim, da se pre tragičnog događaj popilo, ne spori.

- Bilo je špricera, bili smo prvo kod mene, pa smo išli kod komšije, pa kod njega... - kaže.

Zašto je te večeri uopšte između njih izbila svađa sa sigurnošću nisu znali da kažu, ali nije ni važno.

- Ma ne sećam se, imao sam amneziju od svega. Po novinama se bilo pisalo nešto partizani i ustaše, Drugi svetski rat... ali mislim da to nije bio razlog - kaže Sušić.

- Ma obojica smo bili u ratu, i on je bio duže od mene, ali pitanje je ko je bio u težim situacijama - kaže Karas koji se takođe ne seća zašto je povredio najboljeg prijatelja. Kako je, ipak, došlo do toga da ga polije benzinom i zapali?

- Sedeli smo pored vatre, pili i pričali, a ja ponekad imam tu malo benzina kada mi se ne da da seckam drva za vatru pa samo ga polijem po vatri da se rasplamsa, jedan deci. Time sam ga polio. Žao mi je - kaže Karas koji je kasnije pojasnio da ni on ni Sušić nisu bili svesni koliko je Sušić zaista teško povređen.

- Nakon što sam ga zapalio i ugasio popili smo još par pića, a onda je rekao da mora kući, da mu je loše. Krenuo je prema kući, a ja sam video da je pao pored puta pa sam ga pridigao i otpratio kući - ispričao je Karas. Sada kaže da mora da mu pomogne da popravi vinograd koji Sušić zbog povređenih ruku nije mogao da obrađuje.

Pomoć oko vinograda

- Problem je što je policija rekla da ne smem da dolazim kod njega niti on kod mene, pa ne znam kako da mu pomognem oko vinograda, ali nešto ćemo smisliti - kaže Karas koji je zamolio novinare da ga autom prebace do Dubrave da kupi cigarete.

- Ja posledice za ono što sam napravio moram da snosim, ali najvažnije je da je Milan dobro - rekao je tiho Karas tokom vožnje.