Krk, Hrvatska, Kvarner
Alo.rs/V.Đ.
Krk, Hrvatska, Kvarner

Alo.rs/V.Đ.

Krk, Hrvatska, Kvarner, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Podsećajući da je u ponedeljak u ponoć istekao rok koji je vlada dala svojim državljanima i strancima sa stalnim prebivalištem u Sloveniji da se vrate kući kako bi izbegli karantinu, Hojs je na pres konferenciji rekao da se u predviđenom roku vratila velika većina, ali da se, prema nezvaničnim procenama iz hrvatskih izvora, u Hrvatskoj nalazi još 30 do 40 hiljada građana Slovenije.

Hojs je dodao da je verovatno reč o Slovencima koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila, ali i onima koji računaju na to da bi se Hrvatska mogla ponovo vratiti na "žutu" listu epidemiološki sigurnijih država, prenosi agencija Hina.

Priznajući da je i sam prošle sedmice govorio da bi se Hrvatska nakon dve sedmice opet mogla sa "crvene" liste vratiti na "žutu", Hojs je rekao da ga epidemiolozi upozoravaju da je to možda preoptimistično očekivanje i da će, s obzirom na trend rasta slučajeva zaraze u Hrvatskoj, za to biti potrebne najmanje tri sedmice.

One slovenačke državljane koji su u Hrvatsku otišli dok je još bila na "žutoj listi", a nastavljaju svoj boravak u toj zemlji, Hojs je upozorio da će i za njih biti obavezan karantin prilikom povratka, a da, ako se utvrdi da su zaraženi i da moraju u izolaciju, ne mogu računati na puni iznos naknade za bolovanje, kao što je to slučaj sa onima koji se zaraze u Sloveniji.

Portparol slovenačke vlade zadužen za covid-19 Jelko Kacin rekao je da u Sloveniji trenutno ima 20,17 slučajeva zaraze korona virusom na 100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj 65 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i da taj broj i dalje raste.

Da li ste bili u Hrvatskoj ove godine?

 

Komentari (1)

perica

25.08.2020 18:59

Pa kako to, zar braća Slovenci?