Hapšenje
Shutterstock
Hapšenje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Marijana Trogrlić, vlasnica kafića u mestu Studenci kod Imotskog, uhapšena je 5. februara u svojoj kući nakon što policajcima nije želela otvoriti svoj kafić, za koji su oni tvrdili da radi. Incident je prepričala za "Nacional" i tvrdi da joj ni danas celi slučaj nije razjašnjen.

Policija joj je, tvrdi, kazala da imaju dojavu da je kafić otvoren, ali Trogrlić nije htela da ih pusti bez naloga unutra, nakon čega su je uhapsili. Problem je nastao, kako je kazala, nakon što je njen suprug Nikola pozvao komšije da te večeri dođu kod njega u zatvoreni kafić i pogledaju utakmicu koju je prenosila samo televizija, čiju su pretplatu imali u kafiću.

U prostoru je, kazala je, bilo šest odraslih osoba i troje maloletne dece te je dodala da uopšte nije znala za to kad je policija stigla.

- Kafić je zatvoren, zaključan, ne služi mušterije, mi ne radimo. Ali, prostor kafića ponekad koristimo. Na primer, ja pijem tursku kavu, ali suprug pije espreso. Uđe u lokal i spremi sebi espreso. Kad hoće pivo, ne ide u dućan nego uzme iz kafića. Ponekad ručamo za stolom u lokalu, to je deo naše kuće. Ali, objekt ne radi - pojasnila je Trogrlić.

Kad je stigla u stanicu Granične policije Imotski, tvrdi da su joj pretili socijalnom službom, jer nije htela da otključa lokal. Na pitanje hoće li je pustiti, rekli su da će noć morati da provede u stanici te da ima pravo na jedan telefonski poziv.

Tek idući dan je saznala da je njen suprug Nikola policajcima otvorio vrata kafića "Aquarius". U kafiću je bilo njih devetoro. Policijski službenici su ušli i sastavili zapisnik.

- U zapisniku piše da su u prostoru kafića zatekli devet osoba, što nije kršenje mera jer je dozvoljeno okupljanje do deset osoba, kao i da gosti nisu posluženi pićem - kazao je turistički inspektor Ivica Rebić u zapisniku od 8. februara ove godine. Kao državni inspektor, Rebić je u svom nalazu citirao policijski zapisnik.

Trogrlić je, tvrdi, provela noć u pidžami u kojoj je uhapšena, u podrumskoj ćeliji, koju je opisala kao prljavu prostoriju s osušenom mokraćom, tragovima krvi na zidovima u kojoj nije bilo ni kreveta, svetla ni grejanja.

Izveli su je drugo jutro oko 9 sati. Obavila je razgovor sa inspektorom. Kazala je da je razgovor bio kratak te da su službenici bili puni razumevanja i obrazložili joj da je slučaj eventualno prekršajni predmet, a ne krivični.

Državni inspektorat došao je u ponedjeljak, 8. februara. Predmet nadzora bila je, stoji u zapisniku, "kontrola pridržavanja Odluke o nužnim epidemiološkim merama kojima se ograničavaju okupljanja zbog sprečavanja prenosa bolesti Covid-19". Nadzor je obavio viši turistički inspektor Ivica Rebić, koji je u nalazu napisao da je ugostiteljski objekt zatvoren.

- Ništa nisam potpisala. Ništa mi nije bilo jasno - kazala je Trogrlić za "Nacional" i dodala da je kasnije zbog svega potražila psihijatrijsku pomoć te da je pisala ministru Božinoviću i MUP-u Hrvatske, ali da nikad nije dobila odgovor.

Pročitajte: