Đakić
screenshoot/Facebook
Đakić, Foto: screenshoot/Facebook

Ivan Đakić, sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, priveden je na ispitivanje u policiju zbog govora mržnje na Facebooku, javlja RTL. Podsetimo, mlađi Đakić pravoslavni je Božić sugrađanima čestitao - slikom ustaše koji drži glavu zaklanog četnika. Kako nam poruka ne bi promakla potpisao je s "Svim prijateljima srbicima srećan bozić".

Đakić je objavu u međuvremenu uklonio, no Forum mladih SDP-a "screenshot" su objavili na svom Twitteru uz tvrdnju kako je to "bez sumnje, govor mržnje". Đakić junior otpre je poznat po pretnjama, a pre samo nekoliko meseci pretio je novinaru Ivanu Žadi. "Mlađi sin Josipa Đakića pred desetak svedoka zapretio je da će me ubiti. Rekao je: 'Onog Žadu ću isprebijatii, ali ne moram ja prljati ruke. Plati ću, znam već i koga u Zagrebu da to napravi umesto mene.' Rekao je to pred više ljudi u kafiću koji su mi to ispričali. Nije prvi put da mi prete, ali prvi put imam svedoke koji su me odmah nazvali i sve mi prepričali. Nije ugodno", rekao je Žada za portal Virovitica.net. Jedna od svedokinja bila je i Iva Anzulović obavestila Žadu i sama pokušala da prijavi događaj kao najavu počinjenja sudskog procesa. Njenu su prijavu odbili primiti u virovitičkoj policiji i u nadležnom Državnom tužilaštvu. Upućena je, naime, kako je u situaciji svedoka javnih pretnji nanošenja teških telesnih povreda, "ona samo svedok a oštećeni je u tom predmetu Ivan Žada i on treba podneti prijavu dok će se nju eventualno zvati da iznese iskaz."

parking

screenshoot/Facebook

parking, Foto: screenshoot/Facebook

"Zamalo sam ostala iznenađena, jer sam zvala i policiju u Zagrebu, kao i advokaticu Vesnu Alaburić kako bih proverila jesu li zakoni koje ja znam, u svim izmenama i dopunama, isti svugde u zemlji ili u Virovitici postoje neki drugi. Naravno da su iz Zagreba potvrdili kako sam ispravno postupila te svako može podneti prijavu i policiji i tužilaštvu, što po zakonu, i moram da učinim, jer je kažnjivo delo znati za najavu počinjenja krivičnog dela, a ne prijaviti ga.", objasnila je Anzulović za portal Virovitica.net "Zanimljivo mi je postupanje ovdašnjih državnih službi. Po njima je, dakle, sreća što znam kontakte Ivana Žade pa sam mu mogla preneti najavu fizičkog napada, ali što ako neko želi tući nekog drugog mog kolegu kojem ne znam broj mobitela a policija odbija da uzme prijavu? Naravno da sam tog službenika policije prijavila MUP-u po broju značke i insistiraću na sankcijama.", najavila je.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Nekoliko dana nakon toga, Đakić je preko svog Facebooka nastavio obračun sa Žadom. Između ostaloga je napisao: "Ja sam za svoga oca spreman i u zatvoru završiti, DOŽIVOTNO ako treba, a ti si dobro razmisli!". Tek nakon toga je Žada podneo sudsku prijavu DORH-u, a oni su pristali pokrenuti istragu. HND je objavio da je tokom istrage Đakić pretio svedoku, što je ona prijavila policiji.

Đakiž, Foto: screenshoot/Facebook

Ivan Đakić inače je vlasnik hotela u Pitomači. Iza hotela stoji firma Đakić Thim d.o.o., a u službenim podacima, ali i na stranici hotela, kao vlasnik naveden je upravo Ivan Đakić. Uz mlađeg sina Josipa Đakića firmu zastupa i stariji sin Tomislav Đakić, koji je član Uprave.

Firma je prošle godine prijavila prihod u visini od 449,2 hiljade kuna. Prema podacima sa poslovnih servisa, prijavili su sedam zaposlenih, a prosečna plata u neto iznosu bila je 1,8 hiljada kuna. Godinu su završili u gubitku od 89 hiljada kuna. Porodica Đakić bavi se turizmom, čini se, i na ostrvu Šolti, a sam Ivan Đakić podelio je na svom profilu link na internetsku stranicu Apartmana Đakić putem koje se može rezervirati smeštaj u njihovim apartmanima. Na svom Facebooku se mlađi Đakić pohvalio i besnim mašinama, Mercedesom i Audijem, ali nije jasno ko je vlasnik kojeg automobila. Biće posebno zanimljivo posmatrati istragu protiv Đakića i moguće sankcije, posebno u okviru ovih njegovih pretnji da je spreman i doživotno u zatvor. Setit ćemo se Ljube Ćesića Rojsa koji je slično govorio i tvrdio da bi radije u zatvor nego gulio krompire pa je završio u staračkom domu gde je bojao jaja uz Uskrs.