F-16, Grčka
Printscreen Youtube

 

F-16, Grčka

Printscreen Youtube

F-16, Grčka, Foto: Printscreen Youtube

* Grčka i Severna Makedonija potpisali aranžman o čuvanju vazdušnog prostora

* Grčki lovci F-16 čuvaće nebo nad Severnom Makedonijom

* Aranžman u koordinaciji sa NATO paktom

Aranžman koji su potpisali načelnik Generalštaba Severne Makedonije general Vasko Gjurčinovski i načelnik odbrane Grčke general Hristos Kristodulu predstavlja ozvaničenje misije "Air-policing" koja će biti realizovana u koordinaciji sa NATO, saopštavaju iz makedonskog Ministarstva odbrane.

Pilot završio na najopasnijem mogućem terenu! Drugog uspeli da pronađu! Ljudi bežali glavom bez obzira! (FOTO)

AUTOR: Alo/B92/V.M. DATUM I VREME: 19.09.2019. 15:44 - 19.09.2019. 15:53 Hitne službe na terenu! Avion, Foto: Youtube/Printscreen * Belgijski vojni avion F-16 srušio se na naseljeno mesto na zapadu Francuske * Avion je pao na deo grada i jedan pilot je spasen, dok je drugi završio na dalekovodu * Navodi se i da je celo područje grada Pluvinjera evakuisano Belgijski vojni avion F-16 srušio se na naseljeno mesto na zapadu Francuske, saopštili su tamošnji zvaničnici.

 

Potpisani aranžman proizlazi od novog Sporazuma za saradnju u oblasti odbrane između Skoplja i Atine, potpisan od makedonske ministarke odbrane Radmile Šekjerinske i bivšeg ministra odbrane Grčke Evangelosa Apostolakisa tokom zvanične posete bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji.

U maju ove godine grčki lovci F-16 realizovali su dva preleta u vazdušnom prostoru Severne Makedonije, kao prvi probni prelet za potrebe NATO misije "Air-policing" u cilju provera komunikacija i radarske pokrivenosti makedonskog neba.

 

Kako navode makedonske medije, misija "Air-policing" predstavlja ekskluzivnu dobit koja važi samo u državama-članicama NATO i uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanje sistemom komande i kontrole vazduhoplovnih snaga sa snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, uključujući i borbene avione.

Cilje je zaštita integriteta vazdušnog prostora zemalja-članica NATO.

Crna Gora tokom pristupanja u NATO takođe je potpisala tehnički sporazum za "Air-policing" sa Grčkom i Italijom.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona