Hrvatska policija
Tanjug
Hrvatska policija

Tanjug

Hrvatska policija, Foto: Tanjug

Dve sestre, 57-godišnja Liljana Z. i njena tri godine mlađa sestra Jasenka Z. završile su kod pritvorskog nadzornika jer su više od četiri godine 45-godišnjakinju držale kao robinju.

- Ljiljani to nije prvi problem sa zakonom. Sećam se da je pre 15-ak godina bila velika afera jer je na dečaku jednog svog radnika s kojim je bila u vezi gasila pikavce. Zlostavljala je to dete, ali izvukla se na psihu - kaže jedan meštanin.

Višegodišnje zlostavljanje žene (45) u okolici Zaprešića kulminiralo je prošlog četvrtka kad se Ljiljana Z. sukobila s "robinjom", vređala je i omalovažavala, pa su se fizički sukobile. Žrtva je nakon toga odlučila da zatraži pomoć policije koja je otkrila mučne detalje da su ženu zlostavljale od avgusta 2015.

Podsetimo, sestre su "robinju" zaposlile u svom trgovačkom društvu koje se bavi proizvodnjom betonske galanterije. Kad bi dobila platu, morala je odlaziti s njima u banku i predati im veći deo. Morala je i u njihovoj kući obavljati poslove, u radne dane, vikendima i praznicima od jutra do kasno uveče bez godišnjih odmora i slobodnih dana.

Ljiljana ju je prisiljavala da na poslu ostaje i do 23 sata, a nekad i duže, uz minimalne količine hrane. Oduzele su joj mobilni i zabranili kontakte s porodicom.

Nasilje, batine, silovanje, mučenje, zlostavljanje

Shutterstock, ilustracija

Nasilje, batine, silovanje, mučenje, zlostavljanje, Foto: Shutterstock, ilustracija

Tokom adaptacije žrtvine porodične kuće, koja je počela bez njene saglasnosti, 57-godišnjakinja je iznela žrtvinu lekarsku dokumentaciju.

Tokom jula 2019., navodi zagrebačka policija, 45-godišnjakinja se na poslu ozledila te joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mestu. Nakon izlaska iz bolnice, uprkos preporuci lekara da strogo miruje, već nakon tri dana radila je i obavljala sve potrebne poslove.

Četvorogodišnji pakao završio je u četvrtak nakon što je 57-godišnjakinja tokom svađe izvređala žrtvu, čemu se ona usprotivila, a 57-godišnjakinja ju je fizički napala. Nakon svega proživljenog oštećena je odlučila da zatražiti pomoć policije. Ona je provela kriminalno istraživanje i zaustavila višegodišnje iskorištavanje žrtve.

Osumnjičene su predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu tužiteljstvu u V. Gorici. Sutkinja istrage pustila ih je na slobodu, ali ne smeju se približavati oštećenoj i kontaktirati s njom (kojoj je smeštaj osigurao Crveni krst), niti odlaziti u mesto u kojem se nalazi nekretnina oštećene. Osim toga moraju se javljati policiji.