Ruski ministar otkrio da li će Putin posetiti Zagreb
alo.rs
Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov
Aleksandar Vučić i Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Grlić Radman čak je za ovu prigodu izradio zaštitnu masku s hrvatskom i ruskom trobojnicom.

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

- Drago mi je što sam bio domaćin ministru spoljnih poslova Ruske Federacije, dragom Sergeju, nakon 16 godina i 6 dana. Ja sam na početku sastanka čak čitao poeziju Sergeja Lavrova. Dakle, osim što je dugogodišnji ministar, on je i pesnik, započeo je Grlić Radman.

Kaže kako je ovo treća sreća nakon što su prva dva planirana poseta odgođena zbog pandemije koronavirusa.

Uveren je kako će ova poseta Hrvatskoj dati poticaj za održavanje pozitivnog trenda u hrvatsko-ruskim odnosima.

- S ministrom sam razgovarao i o područijma na kojima je moguće produbiti saradnju između EU i Rusije, rekao je Grlić Radman.

- Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Europi, a osobito u BiH. Istaknuo sam da je cilj postići stvarnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH, rekao je hrvatski ministar.

- Nedavno je naša ambasada u Rusiji preseljena na novu adresu, a drago mi je da se danas mogu pridružiti ministru Lavrovu na otvaranju nove zgrade Ruske Federacije u Bosanskoj ulici, zaključio je Grlić Radman.

- Naši odnosi se odvijaju održivo. Postoji suradnja naših organa u sferi javnog reda. Što se tiče ekonomske suradnje, nadamo se da će uskoro početi s radom međuvladina komisija i da će prvi sastanak biti iduće godine, rekao je Lavrov.

- Što se tiče poslovnih veza, one se razvijaju, a posebno bih istaknuo Roznjeft, Gazprom i Sberbank. Isto je i na području kulture i nauke.

- Pričali smo o mogućnosti otvaranja ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu i kako bismo to mogli realizovati, izjavio je ruski šef diplomacije.

Kaže kako su razgovarali o situaciji u BiH.

- Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta, izjavio je Lavrov.

- Imamo dobar odnos s Hrvatskom, zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića Radmana u posjet Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

- Ruska strana suglasna je s hrvatskom da svaki konstitutivni narod treba izabrati svog predstavnika u Predsedništvu BiH. Nemamo običaj da se miješamo u odluke drugih zemlja hoće li ući u neki savez. BiH je nezavisna zemlja, iako tamo postoji određeni međunarodni protektorat. BiH treba sama da odlučuje o svojoj spoljnopolitičkoj liniji i svi to treba da poštuju, izjavio je Lavrov.

- Nadam se da ćemo, čim budu dopušteni epidemiološki uslovi, razmotriti posetu predsednika Vladimira Putina Hrvatskoj, kaže ruski ministar.

Pročitajte još: